Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2011. 20:50:00
OTVORITE OČI

Seks s voljenom osobom omogućuje vulkansko spajanje uma

Kako seks s voljenom osobom mijenja moždane strukture i zašto je najbolji orgazam s otvorenim očima?

Zaljubljeni par
Zaljubljeni par (Free Digital Photos)

Seks je prilika za trenutak posebne bliskosti s partnerom, tvrdi seksualni terapeut David Schnarch u svojoj novoj knjizi "Intimacy & Desire". Schnarch je uvjeren da seks s voljenom osobom ima niz prednosti - smiruje duh i tijelo, stabilizira vezu i jača doživotnu želju za upravo tom osobom.

Do pozitivnih učinaka dolazi zbog neuroplastičnosti, fenomena cjeloživotne sposobnosti mozga da uči i da se prilagođava novonastalim situacijama. Emocionalna iskustva poput seksa po Schnarchu mijenjaju strukture u mozgu i to samo ako su seksualni partneri međusobno bliski i ako se tijekom čina gledaju.

"Orgazam s otvorenim očima sliči vulkanskom spajanju uma u Star Treku. Radi se o dubokom obliku prepuštanja voljenoj osobi i emocionalnoj transparentnosti", objašnjava Schnarch. Dodaje da seksualni čin nije samozadovoljavanje s tijelom druge osobe nego intiman odnos dvoje ljudi.

Veliku ulogu pritom ima i "pravilo tri sekunde". Istraživanja su pokazala da je naš mozak svake treće sekunde spreman prihvatiti nešto novo te da dvije osobe koje zajedno nešto rade istovremeno doživljavaju početak i kraj te tri sekunde (npr. rukovanje, zagrljaj, razgovor). Kada se radi o seksu, takav interpersonalni susret moguće je ostvariti ako tri sekunde obratimo pažnju na brojne sitnice kod partnera - ono što vidimo, osjećaj koji nam daje, autobiografska sjećanja...

"Dolazi do osjećaja duboke povezanosti koja utječe na neuronske veze u mozgu koje su pak u takvim situacijama spremne na prilagodbe. Bliskost je moguće postići samo s osobom kojoj vjerujemo i kojoj se možemo u potpunosti prepustiti", kaže Schnarch. Drugim riječima, tijekom seksa s voljenom osobom moguće je postići bliskost usred koje dolazi do međusobne prilagodbe moždanih struktura i jačanja dugoročne međusobne povezanosti.

22.05.2011. 20:50:00
http://metro-portal.hr/seks-s-voljenom-osobom-omogucuje-vulkansko-spajanje-uma/59149/