Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2011. 21:30:00
MINUTA DO MINUTE

Seks - koja je idealna duljina trajanja

Mislite da je najbolji seks onaj koji traje čitavu noć? Varate se

Koliko dugo traje idealan seks?
Koliko dugo traje idealan seks? (Shutterstock)

Iako u današnjem svijetu većina sanja o maratonskom seksu, istraživanja koja se temelje na spoznajama sjevernoameričkih seksualnih terapeuta, dakle, psihijatara, psihologa i bračnih savjetnika (članova Udruženja za seksualne terapije i istraživanja), pokazala su da je za zadovoljiv odnos potrebno mnogo manje vremena nego što to mnogi misle.

Od 7 do 13 minuta

Spoznaje o trajanju spolnog odnosa (od početka penetracije do ejakulacije) stručnjaci su razdijelili u različite intervalne skupine, te ih označili kao prekratke, preduge, primjerene i poželjne, piše portal Intimatemedicine. Seks koji traje od 1 do 2 minute je prekratak dok je od 10 do 30 minuta previše za seks. Prema tim spoznajama primjerena je dužina seksa, zajedno s penetracijom, već od 3 do 7 minuta,  dok je najpoželjniji vremenski okvir od 7 do13 minuta.
Usprkos tome brojni muškarci i žene još uvijek vjeruju raznim fantazijama o seksualnim aktivnostima (na primjer mitu o idealnoj dužini penisa, seksanju koje traje cijelu noć...). Tako su u jednom od prijašnjih istraživanja stručnjaci ustanovili da je postotak muškaraca i žena, koji vjeruju da odnos mora trajati 30 minuta, ili duže, naprosto ogroman.

Razbijanje stereotipa

Prema riječima vodećeg istraživača dr. Erica Cortyja sa Behrend koledža iz Eriejau Pennsylvaniji, takav je rezultat nadasve odraz nezadovoljstva i razočaranosti u postelji. "Ovim istraživanjem želimo razbiti stereotip o trajanju spolnog odnosa i ljude ohrabriti realnim podacima o prihvatljivom trajanju seksa, te tako spriječiti spolna razočaranja i ograničenja," dodao je Corty. "Ti podatci svakogčovjeka mogu osloboditi brige, a samim time i psihičkih smetnji koje, kao posljedicu, imaju i velik utjecaj na dužinu trajanja samog odnosa."

16.04.2011. 21:30:00
http://metro-portal.hr/seks-koja-je-idealna-duljina-trajanja/57806/