Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2010. 00:30:00
UŽIVAJTE I DALJE

Seks je dobar za zdravlje srca, čak i nakon infarkta

Zaboravite scene iz filmova u kojima netko umire tijekom seksa – to se događa vrlo rijetko, a seks liječnici preporučaju kao odličnu fizičku aktivnost

Seks je dobar za zdravlje srca
Seks je dobar za zdravlje srca (Shutterstock)

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da je seks dobar za srce, pa čak i nakon infarkta, iako uglavnom vlada mišljenje da je seks opasan za ljude oboljele od srčanih bolesti.

Studija je proučavala 1.760 pacijenata koji su doživjeli srčani udar, od kojih je manje od polovice htjelo poslušati savjet u vezi seksa. Posebno su žene bile skeptične u slušanju informacija o tome kada i da li nastaviti sa seksualnim odnosima, a taj nedostatak informacija doveo je do toga da su pacijenti prekrižili seks.

Voditeljica studije, dr. Stacy Lindau sa Sveučilišta u Chicagu, kaže da je vjerojatnost smrti tijekom seksualnog odnosa, čak i među ljudima koji su već proživjeli srčeni udar, veoma mala, prenosi Live Science.

Većina liječnika seks zapravo smatra sigurnom aktivnošću kad se pacijent oporavi. Osim toga, seks je i umjerena fizička aktivnost koja se preporuča srčanim bolesnicima.

Stručnjaci kažu kako bi bilo dobro da liječnici, pacijenti i njihovi partneri razgovaraju o seksu. Na kraju krajeva, cilj je da se pacijenti oporave, a to znači i da moraju paziti na kvalitetu života, koja uključuje i seks.

23.05.2010. 00:30:00
http://metro-portal.hr/seks-je-dobar-za-zdravlje-srca-cak-i-nakon-infarkta/40671/