Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2013. 14:51:04
TJEDAN IZRAELA

Sefardska muzika Balkana i Sjeverne Afrike, večeras u Muzeju Mimara

Grupa strastveno kombinira tradicionalnu glazbu, fusion i improvizacije kreirajući jedinstven zvuk modernim pristupom povijesnom nasljeđu

Shira u’tfila večeras u Mimari
Shira u’tfila večeras u Mimari (Menart)

Shira U'tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvedbom sefardske glazbe Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju pronalazi u bogatstvu balkanske, židovsko - španjolske, otomansko - turske i arapske glazbene tradicije. Grupa strastveno kombinira tradicionalnu glazbu, fusion i improvizacije kreirajući jedinstven zvuk modernim pristupom povijesnom nasljeđu. 

Osnivač, glazbenik i kompozitor - Stefan Sablić, ujedno je i priznati kazališni redatelj koji je režirao brojne kazališne produkcije i sudjelovao u raznim međunarodnim festivalima i nastupima. Vokal Ivana Munđakanun Elad Gabbay - jedan od vodećih kanun svirača u Izraelu koji danas nastupa diljem svijeta s raznim glazbenicima kao što su Yair Dalal, David Menahem, Haim Look i mnogi drugi. Filip Krumes - violinista koji veoma pažljivo i ispravno pristupa tretiranju tradicionalne muzike, zahvaljujući tome što se u mladosti umetnički razvijao pod mentorstvom svog oca Ernesta Krumesa, Sinan Aćifović na klarinetu, profesionalnu karijeru započeo je s bendom „Earth Wheel Sky" s kojima je proputovao cijeli svijet; član beogradskog filharmonije - Srđan Đorđević nakontabasu te Akash Bhatt- darabuka, bendir, cajon, čine sastav ovog svestranog i nadasve zanimljivog benda.

Shira U'tfila je do sada nastupala širom svijeta, uključujući i poznate koncertne dvorane poput Koncertgebouw (Amsterdam), Bozar (Bruxelles), Bela Bartok (Budimpešta), a sudjelovala je i na brojnim  festivalima: Balkan Trafik Festival (Bruxelles), Printemps Sefarade (Geneva), Simha Festival (Wroclav). 2009. godine osvojili su u Amsterdamu prestižnu nagradu RASA za najbolju World Music grupu dok je album „Biviendo en kantando", svrstan u Top of the World selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines".


25.11.2013. 14:51:04
http://metro-portal.hr/sefardska-muzika-balkana-i-sjeverne-afrike-veceras-u-muzeju-mimara/81799/