Metro-portal.hr

objavljeno 04.08.2012. 10:26:00
OI 2012

Sedmi dan Olimpijade za hrvatske sportaše

Četverac na pariće osvojio je prvu medalju za Hrvatsku na OI, Sandra Perković suvereno ušla u finale jednim odličnim hicem

Sedmog dana pala je prva medalja
Sedmog dana pala je prva medalja (Arhiva)

Sedmog dana natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu Hrvatska je dočekala i prvu medalju - srebro četverca na pariće. David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković osvojili su drugo mjesto iza posade Njemačke, dok je brončana bila Australija.

Bila je to ukupno 18. hrvatska medalja na ljetnim olimpijskim igrama od samostalnosti, sedma srebrna i treća veslačka. Naš je četverac nastavio niz uspjeha hrvatskih veslača započet u Sydneyu 2000. kada je osmerac osvojio broncu, a nastavljen u Ateni gdje su braća Skelin osvojila srebro.

Za odlične vijesti iz London pobrinule su se i košarkašice pobjedom protiv Crne Gore 27:26. Ovom pobjedom hrvatske rukometašice su osigurale jedno od prva dva mjesta u skupini. Hrvatsku je predvodila Andrea Penezić s devet golova, dok su Lidija Horvat i Miranda Tatari dodale po pet. Hrvatska nakon četiri kola ima tri pobjede i poraz, a u posljednjem, 5. kolu će u nedjelju igrati protiv Velike Britnije s početkom u 17.15 sati.

Sandra Perković je bez problema izborila plasman u finale bacanja diska s rezultatom 65.74 što je bio treći rezultat kvalifikacija. Sandra je olimpijsku normu od 63 metra prebacila već u svom prvom pokušaju odradivši kvalifikacije bez ikakvog stresa. Bolje od nje bile su tek Kolumbijka Yarleys Barrios sa rezultatom 65.94 metara, te Njemica Nadine Muller s rezultatom 65.89. Finale bacanja diska je u subotu u 20.30 sati po hrvatskom vremenu.

Hrvatski kandidati za medalje na natjecanju jedriličara nisu imali dobar dan u vodama ispred Weymoutha. Tonći Stipanović je u klasi Laser zauzeo osmo i 13. mjesto, ostao je treći u ukupnom redoslijedu, ali mu se četvrtoplasirani Šveđanin Rasmus Myrgren približio na samo osam bodova zaostatka, dok je Ivan Kljaković Gašpić u klasi Finn bio četvrti i 10. što ga je u ukupnom redoslijedu spustilo na peto mjeasto uoči plova za odličja. Enia Ninčević i Romana Župan su u prva dva plova klase 470 bile četvrte i 17., te se nalaze na 11. mjestu, dok su Šime Fantela i Igor Marenićnakon četiri plova u muškom 470 na 16. mjestu. Pavle Kostov i Petar Cupać su nakon 11 plovova u klasi 49-er na 17. mjestu. Marin i Dan Lovrović su završili natjecanje u klasi Zvijezda na 16. mjestu.

Hrvatski strijelac, 22-godišnji Bojan Đurković zauzeo je sedmo mjesto u finalu discipline malokalibarska puška 50 metara što je njegov najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Mladi je Bjelovarčanin u finale ušao nakon raspucavanja sa 595 pogodaka, a u finalnih 10 metaka ostvario je rezultat od 103.0 krugova uz vrlo ujednačeno pucanje jer u niti jednom metku nije pogodio manje od 10.0. Najbolji Đurkovićev rezultat dosada s velikih natjecanja bilo je osmo mjesto na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu u Beogradu u trostavu, te se zahvaljujući tom rezultatu i kvalificirao na Igre.

Hrvatske košarkašice su ostvarile prvu povijesnu pobjedu na olimpijskim igrama nad Angolom 75:56. U četvrtoj utakmici na ovim olimpijskim igrama hrvatske su košarkašice u petak u Basketball Areni uvjerljivo svladale reprezentaciju Angole u utakmici u kojoj su vodstvo nisu ispuštale iz ruku od početka.

04.08.2012. 10:26:00
http://metro-portal.hr/sedmi-dan-olimpijade-za-hrvatske-sportase/73069/