Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2011. 17:06:00
SHOPPING

Sedam velikih pogrešaka pri kupnji odjeće

Tanka je linija između pametne kupnje i ogromnih dugovanja na kreditnoj kartici. S koje strane te linije vi stojite?

Fotografija vijesti

Osim ako ste kojim slučajem do sada živjeli na pustom otoku ili ste baš potpuno cijepljeni od dobrog modnog ukusa i poznavanja mode, zasigurno ste i sami svjesni da je odabir savršenog komada obuće ili odjeće mukotrpan posao (što ne znači da u njemu većina nas ipak ne uživa), budući da ta potraga iziskuje puno vremena, sreće, ali i iskustva. Ipak, to nipošto ne znači da morate čekati nekoliko godina i učiniti više modnih gafova prije negoli steknete praksu u ovome. Najbolji svjetski modni umovi sa portala BeautyAndFashionAdvice.com sastavili su za vas listu najčešćih shopping pogrešaka, a mi vam ju prenosimo u cijelosti.

1. Nemojte se dati nagovoriti na kupnju odjeće koja ne prati figuru vašeg tijela. Stvar je doista jednostavna, na svijetu zapravo postoje samo dva tipa odjeće - ona koja vam stoji i ona koja vam ne stoji. Izbjegavajte ovu drugu bez obzira na to koliko je taj stil popularan ili trendy.

2. Postoji tanka linija između shoppinga s frendicama koje će vam savjetima i komentarima pomoći da izaberete savršenu krpicu za sebe te shoppinga s „prijateljicom" koja će vam u napadu ljubomore savjetovati kupnju skupih krpica koje vam loše stoje, samo kako bi vas kasnije mogla ismijavati. Budite oprezni.

3. Kupujete li koktel haljinu, ne zaboravite sa sobom ponijeti i svoje cipele od kuće. Nema ništa gore od kupnje predivne haljine, samo kako biste po dolasku kući shvatili da vam niti jedne cipele na pašu uz nju.

4. Krećete li u trgovinu s namjerom da temeljito obnovite svoju garderobu, svakako prije kupnje napravite popis onoga što vam treba. Na taj ćete način izbjeći kupnju nepotrebnih stvari koja vas može iznimno skupo koštati.

5. Što god vam netko govorio, još uvijek nisu izmišljene cipele koje su vrijedne sve one boli koju ćete trpjeti noseći premali broj. Da, možda vam se dok ih probavate u dućanu ne čini tako, ali pitat ćemo vas što mislite nakon višesatnog nošenja premalenih cipela.

6. Oduprite se porivu da kupite nešto što vam ne treba, samo zbog toga što je iznimno povoljne cijene. Svi smo krivi za ovaj „zločin", ali to ne znači da nije nešto na čemu trebamo raditi.

7. Iako ćete možda pomisliti kako je to prava gnjavaža, pokušajte se za svaki komad odjeće upitati treba li vam doista, uklapa li se dobro u ostatak vaše garderobe i gdje ga možete nositi. Tek nakon toga krenite s kupovinom. Ukoliko ste još uvijek neodlučni, odgodite odluku za neki drugi put.

Kako ne bi ispalo da vam samo govorimo o pogrešaka, donosimo i nekoliko kratkih modnih savjeta.

1. Ne bojte se dati koju kunu više za kvalitetne cipele koje vam se sviđaju, budući da su cipele temelj svakog dobrog outfita. Na kraju krajeva, čak i traperice mogu izgledati sexy ukoliko ih sparite s dobro odabranim cipelama.

2. Trudite se birati odjeću koja odražava vaš životni stil. Ukoliko obožavate traperice, onda se nemojte libiti platiti malo više novaca za kvalitetan par. Isto vrijedi i za bilo koji drugi komad odjeće.

3. Osim cipela, stvari na koje vam ne treba biti žao potrošiti malo više novaca su torbice, uske crne hlače, majica od kašmira te već gorespomenute cipele. S druge strane, remeni, čarape, šalovi, šeširi i naočale uglavnom kvalitetom ne prate svoje pretjerane cijene.

4. Potrudite se detaljno pregledati i saznati što sve imate u ormaru na početku svake (modne) sezone. Ne bojte se rješavati stvari koje vam samo rade nered, a gotovo ih sigurno nikad više nećete obući.

04.11.2011. 17:06:00
http://metro-portal.hr/sedam-velikih-pogresaka-pri-kupnji-odjece/65155/