Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2012. 16:41:00
MLJAC!

Sedam slatkih činjenica o čokoladi

Donosimo vam sedam zanimljivih činjenica o čokoladnom putu od drveta usred prašume do čokoladnog srca kojeg poklanjate voljenoj osobi za Valentinovo

Fotografija vijesti

Čokoladna su srca već dugo vremena jedan od klasičnih poklona za Valentinovo. Iako je čokolada u današnje vrijeme dostupna u svakom kutku naše planete, nekoć je bila rezervirana isključivo za nježna kraljevska nepca. Donosimo vam sedam zanimljivih činjenica o čokoladnom putu od drveta do vaše trgovine.

1. Čokolada se dobiva miješanjem kakaove mase s određenom količinom šećera. Kakaova se masa dobiva iz ploda kakaovca, biljke koja raste duboko u tropskim šumama i prašumama Amerike. Stabla kakaovca počinju davati prve plodove tek nakon pet godina, a najveće prinose daju sa deset godina starosti.

2.  Plodovi oblika i veličine lopte za američki nogomet u sebi prosječno sadrže pedesetak kakaovih zrna. Za proizvodnju 30 grama mliječne čokolade trebaju nam četiri zrna, a za istu količinu tamne čokolade treba nam 12 zrna.

3. Nakon što se izvade iz plodova, zrna se prže i uklanjaju im se ljuske, nakon čega se opet griju na visokim temperaturama, zbog čega se pretvaraju u gustu kakao pastu. Nakon toga se pasti dodaju šećer i mlijeko, ovisno o tome kakvu čokoladu želimo napraviti. Američki FDA postavio je standarde za različite vrste čokolade:

Mliječna čokolada mora sadržavati 10 posto kakao paste

Tamna čokolada mora sadržavati barem 35 posto kakao paste

Bijela čokolada u sebi ne sadrži kakao, ali mora sadržavati minimalno 20 posto kakao maslaca i ne više od 55 posto šećera

 

4. Kad se smjese ohlade i zapakiraju, šalju se u različite države, poput Švicarske, gdje se onda dorađuju, obogaćuju i spremaju za konačnu prodaju. Prosječni Amerikanac godišnje pojede oko 5,5 kilograma čokolade, dok prosječni Švicarac pojede gotovo 10 kilograma.

5. Čokolada se najviše jede u Europi, a ta navika potječe iz ranog 18. stoljeća, kad su mnogi Europljani uživali u ovoj tek otkrivenoj poslastici Novog svijeta. 15 od 16 danas vodećih zemalja svijeta po konzumaciji čokolade nalaze se u Europi.

6. Nekoliko je nedavnih studija pokazalo kako umjerena konzumacija čokolade, posebice one kvalitetnije (veći udio kakaa), ima pozitivan učinak na zdravlje srca i krvnih žila, a smanjuje i rizik srčanog i moždano udara za visokih 39 posto.

7. Znanstvenici se još uvijek ne mogu dogovoriti je li čokolada afrodizijak ili nije. I dok se oni svađaju, narodi s područja Meksika i Srednje Amerike konzumiraju čokoladna pića u te svrhe već tisuću godina. Legenda kaže i da je slavni Casanova jeo čokoladne slatkiše kako bi poboljšao svoje ljubavničke sposobnosti, a Markiz de Sade je bio tako strastveni čokoladoljubac da mu je supruga krijumčarila čokoladice dok je bio u zatvoru.

13.02.2012. 16:41:00
http://metro-portal.hr/sedam-slatkih-cinjenica-o-cokoladi/68202/