Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2012. 07:44:10
TRAGEDIJA

Sedam mrtvih u pucnjavi na američkom sveučilištu

Napadač je navodno bivši student sveučilišta Oikos korejskog podrijetla

Još jedan slučaj pomahnitalog ubojice u kampusu
Još jedan slučaj pomahnitalog ubojice u kampusu (Twitter)

Najmanje sedam osoba je ubijeno, a troje ranjeno u pucnjavi neidentificiranog napadača koji je u ponedjeljak otvorio vatru na studente privatnog kršćanskog sveučilišta Oikos u kalifornijskom gradu Oaklandu, izvijestili su američki mediji.

Policija je priopćila da je napadač kasnije uhićen u trgovačkom centru udaljenom nekoliko kilometara od mjesta krvoprolića, no nije objavila njegov identitet. Opisala ga je kao azijskog muškarca teže građe, obučenog u khaki odjeću, a mediji nagađaju da je podrijetlom Koreanac.

"Mogu potvrditi da imamo jednu osobu koja je pritvorena, za koju vjerujemo da može biti odgovorna za pucnjavu", izjavila je policijska časnica Johnna Watson.

Napadač je, prema izvješćima, upao u učionicu i zapucao na studente, pogađajući neke iz neposredne blizine. Paul Singh, čija je sestra Devinder Kaur ranjena u ruku tijekom pucnjave, prenio je medijima tvrdnju njegove sestre da se radi o bivšem studentu sveučilišta Oikos koji se toga dana pojavio u učionici po prvi puta u zadnja četiri mjeseca.

Studentima je rekao "Stanite u red, ubit ću vas", što su oni u prvi trenutak shvatili kao šalu, ponovio je Singh riječi svoje sestre.

TV izvješća prikazala su iznošenje ranjenih osoba iz zgrade fakulteta do ambulantnih vozila, te kako se u zgradu unose nova nosila. Lokalna televizija prikazala je snimke evakuacije studenata s Oikosa uz pomoć policije, te prizore u kojima specijalci iz odreda SWAT i drugi naoružani policajci zauzimaju položaje oko zgrade fakulteta.

Na svojoj web stranici, sveučilište Oikos nudi studij teologije, glazbe, medicinske skrbi i azijske medicine.

Pucnjava na Oikosu je najsmrtnosniji oružani incident na američkim sveučilištima od pokolja u Virginia Tech kampusu 2007. godine, kada je student korejskog podrijetla Seung Hui Cho ubio 32 i ranio 25 ljudi da bi, nakraju, počinio samoubojstvo.

03.04.2012. 07:44:10
http://metro-portal.hr/sedam-mrtvih-u-pucnjavi-na-americkom-sveucilistu/69708/