Metro-portal.hr

objavljeno 16.01.2020. 18:01:00
STVARNO?

Šećer utječe i na san

Znate ono kad klincima date previše slatkiša navečer pa ne mogu zaspati? E, ništa drugačije nije niti s vama, ako ste mislili drugačije

Najeli ste se šećera?
Najeli ste se šećera? (Arhiva)

Šećer je odavno na listi namirnica s kojima treba pažljivo, i to iz više razloga - primjerice, previše šećera može dovesti do viška kilograma, propadanja zuba i povećanja rizika od dijabetesa.

No, ako mislite da je tužnoj listi tu kraj, varate se - nova istraživanja su pokazala da šećer može utjecati i na poremećaj sna.

Studija iz 2016. godine utvrdila je da ljudi koji konzumiraju mnogo šećera spavaju manje i pokazuju veći nemir noću.

Prema mišljenju doktora Michaela Briasa, američkog kliničkog psihologa koji se specijalizirao za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do toga da tijekom dana jedemo više, jer razina šećera u krvi izmiče kontroli.

To nepovoljno utječe na san, a s druge strane poremećaj sna će zauzvrat stvoriti još veću čežnju za šećerom i tako se stvara začarani krug.

"Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i pankreas oslobađa inzulin. Konzumiranje šećera kasno noću stvara kontraefekt. Umjesto da nas učini smirenijim i spremnim za san, daje nam energiju i čini spremnim za aktivnosti, a to nije ono što pokušavamo raditi noću", objasnila je doktorica Alex Evans.

Šećer troši puno magnezija, koji je potreban za spavanje, smatra nutricionistica Charlotte Watts.

Ona ističe da posebno treba izbjegavati konzumiranje čokolade kasno noću koja sadrži kofein i druge stimulanse.

16.01.2020. 18:01:00
http://metro-portal.hr/secer-utjece-i-na-san/123166/