Metro-portal.hr

objavljeno 06.03.2014. 11:26:00
EH, DA ...

Šećer je opasan kao i duhan, smanjite unos!

Dosadašnje preporuke o maksimalno 12 žličica šećera dnevno pokazale su se kao pretjerane, i to čak dvostruko

Gazirana pića prepuna su šećera
Gazirana pića prepuna su šećera (Arhiva)

Šećer se polako pretvara u glavnog neprijatelja moderne civilizacije, naročito bijeli šećer koji se tijekom godina infiltrirao u sve moguće prehrambene proizvode koje možete zamisliti, a i one u kojima ga nikad ne biste očekivali.

Preporuka UN-a je da se djeci uopće ne daju gazirana pića jer sadrže izuzetno puno šećera, a i odrasli bi dnevni unos trebali prepoloviti, s dosadašnjih preporučenih 12 žličica dnevno na šest.

Na taj način možete izbježi ozbiljne zdravstvene probleme i pretilost, kažu stručnjaci, dodajući da u današnje vrijeme šećer predstavlja jednaku opasnost za zdravlje kao i duhan, uzrokujući milijune preuranjenih smrti svake godine širom svijeta. 

Dodani šećer je, prema mišljenju stručnjaka, nepotreban dodatak prehrani koji uzrokuje pojavu dijabetesa tipa 2 i pretilost, a naročito su ogorčeni na vlade širom svijeta koje ništa ne poduzimaju kako bi natjerale proizvođače hrane da smanje količinu šećera u svojim proizvodima. 

Stručnjaci odavno predlažu dodatne poreze na hranu i piće prepune kalorija od dodanog šećera i ograničenje maksimalne količine šećera, soli i masti u proizvodima za djecu.

Na primjer, čokoladica ima šest ili sedam žličica šećera, kava s mlijekom pet, a zdjelica mueslija dvije i pol.

06.03.2014. 11:26:00
http://metro-portal.hr/secer-je-opasan-kao-i-duhan-smanjite-unos/83647/