Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2019. 13:01:00
STVARNO?

Šećer iz voća - da ili ne?

Šećer iz voća ipak je bolji od rafinranog bijelog šećera jer nije procesuiran i ne sadrži aditive te se sporije probavlja

Šećer iz voća je OK
Šećer iz voća je OK (Arhiva)

Voće sadrži šećer, a ono slađe, poput manga ili lubenice sadrži ga u visokoj količini. U voću postoje dvije vrste šećera u podjednakim količinama - glukoza i fruktoza.

Glukoza podiže razinu šećera u krvi pa tijelo mora koristiti inzulin da ga probavi. U mišićima se pretvara u energiju. Fruktoza ne utječe na razinu šećera u krvi, prerađuju je jetra koja višak fruktoze pretvaraju u mast. 

Šećer iz voća ipak je bolji od rafinranog bijelog šećera jer nije procesuiran i ne sadrži aditive te se sporije probavlja. 

Također, dokazano je da rafinirani šećer i fruktoza koja je dodana u proizvode poput slatkiša, povećavaju rizik za razvoj srčanih bolesti i dijabetesa

S druge strane, frukoza koja se nalazi u voću, ne šteti zdravlju. Ljudi koji imaju dijabetes mogu konzumirati voće. Na koncu, ono ima manje šećera od mnogih slatkiša, a obiluje nutrijentima koji su ključni za zdravlje. 

Uvijek birajte cijele plodove, po mogućnosti sezonske, a izbjegavajte konzervirano voće i voćne sokove koje niste sami napravili. Također, ne pretjerujte s voćem jer biste se mogli udebljati. Pretjerati znači jesti više od pet porcija voća dnevno. 

26.06.2019. 13:01:00
http://metro-portal.hr/secer-iz-voca-da-ili-ne/119224/