Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2009. 07:49:34
tko je pobijedio?

SDP i HDZ zadovoljni rezultatima izbora

Sanader je ostavio Jadranku Kosor da objašnjava zašto HDZ nije osvojio niti jedan od četiri najveća grada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)

"Rezultati koji su do sada obrađeni daju nam razloga za zadovoljstvo, ali pričekat ćemo definitivne rezultate općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava i konačni sud dati nakon toga", izjavio je Milanović u središnjici SDP-a.

"Nismo trijumfalisti, ne želimo se ni nad kime naslađivati, ali potporom koju su nam dali hrvatski građani smo zadovoljni", rekao je.

Dodao je da se SDP u Zagrebu i Rijeci dokazao kao daleko najjača stranka, da je u Splitu ostvario dobar rezultat, te je zahvalio SDP-ovim kandidatima za gradonačelnike Milanu Bandiću (Zagreb), Vojku Obersnelu (Rijeka) i Ranku Ostojiću (Split), kojega, pak, prema prvim izbornim rezultatima čeka drugi izborni krug.

Upitan kako komentira da je SDP-ova lista u Zagrebu ostvarila slabiji rezultat od Bandića, odnosno njegove gradonačelničke kandidature, Milanović je odgovorio kako čestita Bandiću na odlično vođenoj afirmativnoj kampanji.

"Svaka čast Bandiću koji je vodio odličnu afirmativnu kampanju, koju je osmislio on i njegov tim uz potporu središnjice SDP-a, kampanju koja se nije bavila blaćenjem ostalih kandidata. Tu se vidi rezultat", rekao je Milanović.

Napomenuo je da je SDP-ova lista za Gradsku skupštinu ostvarila uvjerljivo najbolji rezultat u odnosu na ostale liste.

Na upit ima li sada Bandić veću težinu u stranci, odgovorio je da je Bandić član stranačkog Predsjedništva, što, kaže, dovoljno govori o njegovoj težini. "Svatko tko se potvrdi svojim radom, naročito među biračima što je jedina relevantna anketa, ima težinu u SDP-u", rekao je.

Novinare je zanimalo hoće li se javnosti obratiti i Bandić, koji je iz gradskog SDP-a zajedno s Milanovićem došao u središnjicu, na što je Milanović rekao da su svi SDP-ovi kandidati autonomni i samostalni ljudi, dio opće politike SDP-a, "a ne manekeni bez pokrića".

Zamoljen za komentar izbornog rezultata Željka Keruma za splitskog gradonačelnika, Milanović je rekao kako je SDP-ov kandidat Ostojić ostvario odličan rezultat, koji je, kaže, dobra uvertira za drugi izborni krug za dva tjedna. "U drugom krugu dat ćemo sve od sebe da dokažemo da smo bolji. Bez gaženja drugih mislimo da smo bolji i da zaslužujemo povjerenje", kazao je.

Milanović je istaknuo da SDP ne želi hrvatske građane dijeliti na one koji žive u velikim i malim gradovima, bogatim i siromašnim općinama, već da su za njegovu stranku svi građani isti.

"Hrvatskoj treba novi smjer, treba joj pravi smjer, treba joj promjena modela koji je zadnjih 19 godina na sceni. Taj model je evidentno neuspješan, i gospodarski i upravljački i financijski", poručio je.

Milanović je zahvalio medijima na korektnom praćenju kampanje, naglasivši da je i njegova stranka vodila afirmativnu kampanju. "Namjerno se, usprkos svim provokacijama, nismo htjeli navući na tanak led govora prošlosti, govora sredine 20. stoljeća. Oni koji takvu kampanju vode, neka je vode, ali bez nas", kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

HDZ je izrazito zadovoljan rezultatima lokalnih izbora, jer pokazuju da vodimo u 14 županija i da smo osvojili neke velike gradove, poput Velike Gorice, izjavio je sinoć član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang.

Hebrang je novinarima u stranačkoj središnjici kazao kako u HDZ-u nisu iznenađeni dobrim rezultatom u Velikoj Gorici, u kojoj se očekuje pobjeda HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Dražena Barišića već u prvom izbornom krugu.

"Izrazito smo zadovoljni tako dobrim rezultatima, naročito kad se uzme u obzir teško razdoblje gospodarske krize i zastoj u pregovorima zbog Slovenije", ponovio je Hebrang.

Još jednom je odbacio tumačenja da je HDZ izgubio najveće gradove, ističući da stranka nije izgubila ni jedan grad jer u tim gradovima ni ranije nije pobjeđivala.

Kad je riječ o Splitu, Hebrang ističe da su i tamo moguće koalicije u gradskom vijeću, a podsjetio je i da su veliki gradovi tradicionalno naklonjeni ljevici.

HDZ-ovci se nadaju pobjedi i u Osijeku i Osječkoj županiji. "Još je velika šansa da uđemo u drugi krug i u Gradu i u Županiji, što pokazuje da je Slavonija prepoznala što je HDZ učinio za nju", rekao je Hebrang.

18.05.2009. 07:49:34
http://metro-portal.hr/sdp-i-hdz-zadovoljni-rezultatima-izbora/17884/