Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2010. 14:26:16
ZAJEDNO NA IZBORE

SDP, HNS, IDS i HSU u koaliciji "Savez za promjene"

Kukuriku kolaicija u kojoj su SDP, HNS, IDS i HSU potpisala je sporazum za zajednički izlazak na parmalentarne izbore

Kukuriku koalicija
Kukuriku koalicija (Zeljko Sop / CROPIX)

Predsjednici SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić, IDS-a Ivan Jakovčić i HSU-a Silvano Hrelja danas su u Kastvu potpisali izjavu o stvaranju izborne koalicije pod nazivom "Savez za promjene" i zajedničkom izlasku na sljedeće parlamentarne izbore radi, kako je navedeno, izborne pobjede i sastavljanja koalicijske vlade.

Zoran Milanović je istaknuo da savez čeka težak i odgovoran posao jer je Hrvatska zemlja kojoj treba novi društveni dogovor i borba protiv svih oblika nepravilnosti i korupcije od samoga početka do kraja. Nema kompromisa ni taktiziranja, zakon se provodi ili ne, rekao je Milanović.

Ustvrdio je kako nije točno da je jamac stabilnosti "ostanak sadašnje vlasti jer zemlja teško da može biti nestabilnija u trenutku u kojem se otkriva sav ponor korupcije koji je obilježavao vladajuću stranku godinama". Istaknuo da su te stranke na to upozoravale godinama. "Nije se događalo ništa, a sad se nešto ipak događa", rekao je, dodajući da savez jamči dosljedno, odgovorno i beskompromisno poštovanje zakona i za sve pravila čvrste, organizirane i napredne države. "Hrvatska to može biti, a sada to nije", zaključio je.

Radimir Čačić naveo je tri stupa suglasnosti stranaka "Saveza za promjene", a to su snažni gospodarski rast s naglaskom na zapošljavanje, i to primarno u proizvodnji, zatim pošteno i odgovorno te utemeljeno na znanju raspolaganje novcem građana, to jest proračunom, te korjenita promjena hijerarhije vrijednosti u zemlji u kojoj ključno mora biti funkcioniranje prava i pravne države, vrijednosti rada i obrazovanja.

Najavljena decentralizacija

Ivan Jakovčić je kao jednu od najvažnijih stavki zajedničkog dogovora istaknuo usmjerenje prema decentralizaciji i supsidijarnosti. "Građani moraju biti bliže mjestima odlučivanja. Ustav ima odlična rješenja za decentralizaciju, ali ona nisu nikad pretočena u zakonska rješenja, a to ćemo napraviti mi nakon izbora", rekao je Jakovčić.

Silvano Hrelja istaknuo je značenje suglasnosti o potrebi raščišćavanja tri važna sustava - mirovinskoga, zdravstvenoga i sustava socijalne skrbi.

Na novinarsko pitanje može li odluka o izostanku s glasovanja o proračunu za 2011. godinu u Hrvatskome saboru štetiti tim strankama, Milanović je odgovorio kako oni koji danas glasuju za taj sporazum "vrše čin neodgovornosti" prema Hrvatskoj. "Naši birači očekuju od nas ovakvo ponašanje i smatrali bi nas neodgovornima da smo učinili bilo što drugo. Mi moramo pokazati pravac kretanja i djelovanja. Čačić je kazao da će danas biti donijet proračun beznađa te da svi koje će ga donijeti nose osjećaj beznađa, a Hrvatska treba nadu koju nosi 'Savez za promjene'", rekao je.

Na pitanje je li koalicija spremna nakon mogućeg dolaska na vlast poduzeti sve reforme a da nakon toga izgubi sljedeće izbore, Milanović je odgovorio kako im je stanje u zemlji poznato, ali ne u cijelosti. Istaknuo je da su spremni raditi i za to podnijeti kritike, a na izborima nakon toga, dodao je, odlučuju građani.

Na pitanje ima li mjesta u koaliciji za još koju stranku, Milanović je odgovorio da se od prvog razgovora u srpnju 2009. savezu stranaka pridružio samo HSU. Ocijenio je da su te četiri stranke bliske po svjetonazorima i programima te da nema bitne razlike među njima u programima, svjetonazorima ili stajalištima koje bi dovele u pitanje suradnju. "U Hrvatskoj se očito uspostavljaju dva programsko-svjetonazorska bloka, ovaj lijevoga centra, liberalni, progresivni, proeuropski, i onaj koji danas glasuje za proračun", naveo je Milanović.

Te su stranke predizbornu suradnju počele kao "Kukuriku koalicija", po istoimenom nazivu restorana u Kastvu, gdje su se prvi put sastale u srpnju 2009.(hina/metro-portal)

23.11.2010. 14:26:16
http://metro-portal.hr/sdp-hns-ids-i-hsu-u-koaliciji-savez-za-promjene/51638/