Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2011. 14:49:27
SVE PROTIV VLADE

SDP: Da su primijenjene naše mjere bilo bi 73.000 manje nezaposlenih

Izbori i smjena Vlade Jadranke Kosor jedini izlaz za Hrvatsku, njezino gospodarstvo i građane, smatraju U SDP-u

Slavko Linić
Slavko Linić (Dragan Matić/CROPIX)

Iz SDP-a su danas ustvrdili kako bi, da je Vlada prihvatila njihove antirecesijske mjere i politike, danas broj nezaposlenih bio manji za najmanje 73.000, bilo bi za 48.700 manje tvrtki s blokiranim računima, dvostruko bi bili manji gubici, a veća dobit u gospodarstvu, ne bi bilo pada plaća, piše Hina.

To je na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici izjavio potpredsjednik saborskog Kluba SDP-a Slavko Linić, ponovivši stav stranke kako su izbori i smjena Vlade Jadranke Kosor jedini izlaz za Hrvatsku, njezino gospodarstvo i građane.

"Kada se Hrvatska (u srpnju 2009.) lomila treba li gubiti vrijeme na izbore ili dati šansu Jadranki Kosor, da se išlo na izbore, da se išlo primijeniti SDP-ove politike, naša je procjena da bi iznos neplaćenih računa u Hrvatskoj bio manji od 20 milijardi kuna, a ne bi bio 36 milijardi, bilo bi 48.000 subjekata manje s blokiranim računima, ne bi bilo pada plaća", rekao je.

Da je privaćeno SDP-ovih deset zakona, dio kojih je u saborsku proceduru upućen i prije tri godine, uvjeren je Linić, ne bi bilo rasta cijena osnovnih prehrambenih i strateških, posebno energetskih proizvoda, bila bi osigurana isplata plaća za obavljeni rad, veća naplata poreza i doprinosa, isplata plaća i mirovina u javnom sektoru, zamah investicija u energetskom sektoru i modernizaciji željeznica.

Linić je naglasio da su što skoriji izbori nužni i zbog donošenja državnog proračuna za 2012., ozbiljnog proračuna koji bi Hrvatska kao jamstvo razvoja najkasnije do listopada mogla ponuditi investitorima i kreditorima. "Da bi tada (listopad) bio izrađen ozbiljan proračun potrebno je dva mjeseca ozbiljnog rada, pa je i početak devetog mjeseca već kasni rok za izbore", poručio je.

"Ne bude li izbora na vrijeme, nema proračuna, nema politika, zaboravite da ćete ozbiljno moći pregovarati s bilo kojim investitorom o našem dugu i obvezama po dugu u idućoj godini. S ovakvim ponašanjem HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera najvjerojatnije nećemo uspjeti pripremiti proračun", upozorio je Linić.

Naglasio je da je rezultat rada Vlade Jadranke Kosor više od 336 tisuća nezaposlenih, 70.000 zaposlenih koji ne primaju plaću, 77.700 poslovnih subjekata kojima je blokiran račun, nelikvidnost od 36 milijardi kuna.

Nekompetentnost i neodgovornost vlasti, dodao je, dovela je i do pada plaća te rasta potrošačkih cijena, duga središnje države od 136,3 milijarde kuna, inozemnog duga od 45 milijardi eura.

Izuzetno opasnim Linić je ocijenio i to što je Vlada, kazao je, dopustila izvoz pšenice i šećera, pa je Hrvatska ostala bez strateških zaliha, a cijene kruha, brašna i šećera rastu, čime, istaknuo je, hrvatska prehrambena industrija ulazi u eropsku konkurenciju s potpuno nekonkurentnim cijenama. Ista je situacija, kaže, i s plinom.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić podsjetila je na SDP-ove zakonske prijedloge, koje je vladajuća većina u Saboru redom odbijala.

Da je prihvaćen zakon o rokovima plaćanja obveza Hrvatska bi danas, kazala je, imala 48.700 manje tvrtki s blokiranim računima, da je prihvaćena SDP-ova mjera poticanja otvaranja novih radnih mjesta bilo bi za 73.000 manje nezaposlenih, da se kao kazneno djelo tretira neisplata plaća ne bi, ustvrdila je, bilo slučajeva poput radnica Uzora i Kamenskog.

17.03.2011. 14:49:27
http://metro-portal.hr/sdp-da-su-primijenjene-nase-mjere-bilo-bi-73-000-manje-nezaposlenih/56613/