Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2010. 15:41:47
LINIĆ NAJAVIO

SDP će se boriti protiv izmjena ZOR-a

Linić je ocijenio da vladine mjere za oporavak gospodarstva nisu uspješne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci kazao da ta politička stranka neće prihvatiti predložene izmjene zakona o radu te će se boriti protiv njih nastojeći ih, kako je rekao, prikazati kao posljedicu neodgovorne vladine politike.

SDP je predlagao nekoliko oblika oporavka gospodarstva utemeljenih na zaštiti radnih mjesta te prebacivanju tereta s radništva na imovinu i kapital, ali je vladajuća koalicija sve odbila, kazao je Linić. SDP je tražio i izmjene kaznenog zakona kako bi se kažnjavali oni koji ne isplaćuju plaće, ali i to je odbijeno, rekao je.

"Kosor smatra da bogataši ne moraju isplaćivati plaće i da to nije kažnjivo djelo", ustvrdio je.

Saborski zastupnik Željko Jovanović ocijenio je da je "dokaz lažljivosti i nevjerodstojnosti" vladino odbijanje da poštuje kolektivne ugovore. Prevarili su radnike i sindikate prije izbora kako bi dobili glasove te potpisali s njima kolektivne ugovore, ustvrdio je Jovanović.

Komentirajući predložene izmjene ZOR-a, Jovanović je kazao da se HDZ sve više udaljuje od socijalne, demokratske, pravedne i pravne države. Ocijenio je da su te izmjene "bezprimjeran udar na radništvo" jer se tako, kako je naveo, ukidaju sva stečena radnička prava. (hina/metro-portal)

31.05.2010. 15:41:47
http://metro-portal.hr/sdp-ce-se-boriti-protiv-izmjena-zor-a/41396/