Metro-portal.hr

objavljeno 17.08.2010. 14:03:45
KRITIKE I PRIJEDLOZI

SDP: Antirecesijeske mjere produbile su i produžile krizu

VIDEO - Rebalans proračuna radi se isključivo zbog novog zaduženja, uvjereni su u zagrebačkom SDP-u

Davor Bernardić
Davor Bernardić (Bernard Covic / Cropix )

Zagrebački SDP-ovci poručili su s današnje konferencije za novinare kako se rebalans državnog proračuna priprema isključivo radi stvaranje podloge za nova zaduženja u rujnu ili listopadu.

Hrvatska je već u ovom trenutku dosegla razinu javnog duga od 52,5 posto BDP-a i ne smije se dopustiti daljnje povećanje duga, rekao je potpredsjednik zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik te stranke Gordan Maras.

"Rebalans je zakasnio, a izmjene je trebao doživjeti još u prvom kvartalu ove godine, kada je bilo jasno da je planiran na nerealnim makroekonomskim pokazateljima i svima, osim premijerke Jadranke Kosor i ministru financija Ivanu Šukeru, bilo je jasno da se u ovoj godini neće ostvariti rast od 0,5 posto", ustvrdio je Maras.

Po mišljenju predsjednika zagrebačkog SDP-a i saborskog zastupnika Davora Bernardića, antirecesijeske mjere produbile su i produžile krizu, a da nije bilo novih poreza, kako je kazao, gospodarski bi pad u Hrvatskoj bio danas manji.

Od velike je važnosti i stalnost poreznog sustava, obzirom da, kako je rekao Bernardić, građani i investitori danas ne znaju kako će porez izgledati za mjesec dana.

SDP smatra da se fiskalni kapacitet više ne može povećavati, jer se došlo do gornje granice koliko se moglo opteretiti hrvatske građane i gospodarstvo, te su poručili kako nema prostora za uvođenje novih poreza i novih zaduženja.

Treba braniti mirovine, plaće i socijalna davanja najsiromašnijima, a sve ostalo mora biti podložno smanjenju i do kraja godine može se ostvariti ušteda od pet milijardi kuna, mišljenja je Maras.

Premijerki Kosor su poručili da, umjesto da se svađa s oporbom, prione na posao i napravi rebalans koji će smanjiti javnu potrošnju.

17.08.2010. 14:03:45
http://metro-portal.hr/sdp-antirecesijeske-mjere-produbile-su-i-produzile-krizu/46303/