Metro-portal.hr

objavljeno 28.03.2015. 11:03:00
NASA

Scott Kelly kreće na jedinstvenu misiju u svemiru

Letjelica Sojuz TMA-16M spremna je za prijevoz tročlane posade na Međunarodnu svemirsku stanicu iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu

Misija je započela
Misija je započela (NASA)

Scott Kelly, američki astronaut kreće s ruskim Sojuzom TMA-16 i kolegama Mihailom Kornjenkom i kapetanom Genadijem Padalkom na jedinstvenu misiju - provest će godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Padalka, Kornjenko i Kelly će se pridružiti astronautima Terryju Virtsu iz NASA-e, Antonu Škaplerovu i Samanthi Cristoforetti iz Europske svemirske Agencije.

Padalka je naiskusniji član posade, proveo je ukupno 710 dana u svemiru i sudjelovao je u devet svemirskih šetnji. Ovo će biti njegovo peto putovanje u svemir. Podalka će se vratiti na Zemlju poslije šest mjeseci, i očekuje se da će tijekom boravka potući rekord Rusa Sergeja Krikaleva koji je proveo 803 dana u svemiru.

Misija se sprema da ispuni bogat znanstveni program koji ukjučuje brojne eksperimente.

Kelly će imati posebnu ulogu u sadašnjoj misiji jer će na njegovom primjeru znanstvenici proučavati negativan utjecaj svemirskog leta na ljudske gene. Njegov brat blizanac Mark, umirovljeni astronaut, će na Zemlji pomoći u nadziranju promjena.

Za američku svemirsku agenciju NASA-u, ovo će biti prvo iskustvo jednogodišnje svemirske ekspedicije.

Sojuz će stići do Međunarodne svemriske stanice 28. ožujka u 2.36 po srednjoeuropskom vremenu.

28.03.2015. 11:03:00
http://metro-portal.hr/scott-kelly-krece-na-jedinstvenu-misiju-u-svemiru/90873/