Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2009. 09:53:56
udar na studente

SC zatvara menze na Ekonomiji?

Studentima Ekonomskog fakulteta hranu bi uskoro mogli pripremati i naplaćivati privatnici

(Ronald Gorsic / CROPIX )

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu postoje dvije menze u kojima se svakog dana hrani na tisuće studenata tog ali i obližnjih fakulteta. Jedna menza poslužuje puni, topli obrok u vrijeme ručka, dok druga nudi pretežno fast food i otvorena je cijeli dan.

U menzama se hrane i profesori, a unatoč tome što hrana nije previše raznolika ni kvalitetna, za pet do deset kuna studenti mogu dobiti adekvatan i prije svega povoljan obrok.

Studentski centar za prostorije menze Ekonomiji plaća najamninu od 45.000 kuna mjesečno što je jedini takav slučaj u Hrvatskoj. Naime, na ostalim fakultetima SC prostor dobiva besplatno pa ekonomskih 45.000 kuna predstavlja izvanredan trošak za SC koji grca u dugovima.

Ravnatelj SC-a Niko Vidović zaprijetio je Ekonomskom fakultetu zatvaranjem menza ukoliko do 31. prosinca ne dođe do ukidanja najamnine. Iako priznaje da je riječ o vrlo prometnim menzama na dobrim lokacijama, smatra da je najamnina prevelik uteg za budžet SC-a.

Prodekan za poslovanje Ekonomskog fakulteta Vladimir Čavrak potvrdio je da SC s fakultetom trenutno pregovara o novom ugovoru, ali nije želio otkriti detalje. Večernji doznaje da na Ekonomiji razmišljaju i o mogućnosti iznajmljivanja menza privatnicima.

Država, naime, privatnicima, kao i SC-u, za prehranu studenata isplaćuje subvenciju, odnosno 75% iznosa od svakog studentskog obroka pa je riječ o vrlo profitabilnom poslu. Međutim, ukoliko privatnik zaista uđe na Ekonomski fakultet cijene će sasvim sigurno porasti što će predstavljati još jedan udar na studentski džep.

16.11.2009. 09:53:56
http://metro-portal.hr/sc-zatvara-menze-ne-ekonomiji/26523/