Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2010. 15:40:00
KORPORATIVNA MODA

Saznajte što vam šef misli o frizuri

Prema mišljenju stručnjaka Phillipa Pelusija, tip frizure koju odabirete mora biti u skladu s vašim radnim mjestom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Situacija - upravo ste izašle iz frizerskog salona (u kojem ste ostavile dobar komad plaće) i osjećate se lijepima i zadovoljnima. Ali što ako novi izgled kose nije po volji vašem nadređenom? Možda vam zvuči čudno, možda pomalo i diskriminirajuće da vam se netko smije petljati u to kakva će vam biti frizura, ali u korporativnom svijetu, gdje je šef 'bog i batina', oblik vaše frizure i boja kose imaju itekako velik utjecaj na to hoće li vas gledati pozitivno ili negativno.

Phillip Pelusi, kreator Tela Beaty Organics linije za njegu kose, kaže da i najmanji detalj s vaše kose može ostaviti snažan dojam, pa kakav god on bio. „Tip frizure koju ste odabrali trebao bi odgovarati specifičnoj vrsti profesije koju obavljate", kaže Pelusi. Dodaje kako je tradicionalni poslovni izgled različit i da bi ustvari i trebao biti različit od onoga kojeg gledamo u svijetu mode u kojem pak frizure mogu biti vrlo provokativne, kontroverzne, dramatične, šarene dinamične, zakošene, normalne i nenormalne. „U korporativnom svijetu prirodan, ali uglađen i sofisticiran izgled pun je pogodak i ujedno ostavlja dojam samopouzdanja i povjerenja koje će kolege sigurno primijetiti." S druge strane, takav izgled u umjetničkom i modnom svijetu kao i smislu izgleda dosadno.

Kako biste 'ispravno' odabirali frizuru za korporativni svijet i radno mjesto na kojem ste, evo što trebati imati u vidu prema Pelusijevom mišljenju:

  • Pixie: Samouvjerena, voljna riskirati, osoba pomalo laka na okidaču
  • Bob: Vrlo staložena, pristupačna i koncentrirana osoba
  • Duga valovita: Samopouzdanje pomiješano sa senzualnošću, katkada boemskog duha. Također je nose stidljive osobe koje skrivaju lice od drugih
  • Sijeda kosa: Neovisno razmišljanje, osoba zadovoljna sama sobom.
  • Jarke boje kose ili neuobičajena, nepravilna frizura: nekonformist, umjetnička duša

„Plava kosa podrazumijeva dramatično poimanje, ovisno o tome kakvu vrste plave kose imate", objašnjava Pelusi. Prirodna plava (kao Gwyneth Paltrow) izgleda smireno, zdravo, mladalački i samouvjereno. Izbijeljena plava s druge strane može ostavljati dojam nervoze, živahnosti i to toliko da se tu osobu ne shvati ozbiljno ili pak da je se plavušom u prototipičnom figurativnom smislu, dodaje Pelusi.

„Brinete se obično percipira kao prizemljene i stabilne. U biti, u časopisu Allure postoji statističko izvješće koje kaže da 76 posto žena smatra kako će prva (američka) predsjednica biti brineta", kaže Pelusi. „Zanimljivo, zar ne?"

Crvenokose djevojke i žene mogu biti shvaćene dvojako - ili kao vatrene i strastvene ili kao vrlo ranjive, nevine. Ali koji god stil frizure odabrali, važno je da se brinete za kosu. Nezdrava, ispucanih vrhova, masna, prljava i neuredna kosa ostavlja jako loš dojam na svakoga, a kamo li na poslodavca i šefa koji će, kad vidi da se ne brinete za sebe, lako zaključiti da vas nije briga ni za posao, iako to ne mora biti točno.

Na kraju, najvažnija Pelusijeva primjedba glasi - 'fudbalerka', odnosno 'mullet' je nešto najgore što možete napraviti od svoje kose, gdje god radili.

11.05.2010. 15:40:00
http://metro-portal.hr/saznajte-sto-vam-sef-misli-o-frizuri/39757/