Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 11:36:00
OSNOVE

Saznajte što svaki početnik mora znati o fotografiranju

Svjetlo, pozadina, dubina, oštrina... Na što sve još morate obratiti pozornost prilikom hvatanja savršenog 'trenutka'?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Iako treba proći dosta vremena i steći dosta iskustva kako biste postali vrhunski fotograf, to nije razlog da budete obeshrabreni. Barem danas možete se obrazovati u tom smislu - Internet je preplavljen korisnim savjetima. Evo nekoliko osnovnih kojih biste se trebali držati prilikom hvatanja onog savršenog 'trenutka':

1. Pazite na pozadinu! Potrudite se da pozadina svojim sadržajem ne odvlači pažnju od objekta snimanja. Jednostavna i nenametljiva pozadina ističe objekt. Nekad se zbog toga isplati pokušati naći bolji kut snimanja ili jednostavno promijeniti mjesto na kojem stojite.

2. Približite se! U pravilu, što ste bliže predmetu snimanja, fotografija je bolja. Približavanje eliminira nepoželjnu pozadinu koja odvlači pažnju od objekta snimanja. Snimite tako da sliku ispunite jasnim i interesantnim motivom. Provjerite u uputama za rukovanje koliko se s vašim fotoaparatom možete najviše približiti da biste dobili oštru fotografiju. Mnogi jednostavniji fotoaparati ne mogu snimati na distanci manjoj od 1,2-1,5 metra.

3. Neka objekt ne bude uvijek u središtu! Nema ništa loše u tome ako je osoba koju snimate u sredini fotografije. Ipak, pokušajte je ponekad postaviti na jednu stranu i time ćete postići dinamičnu kompoziciju koja je oku interesantnija.

4. Zahvatite i bliske predmete! Kada snimate krajolike i udaljene objekte, uključite u fotografiju i predmete koji su vam bliže. Oni će fotografiji dati dubinu i perspektivu.

5. Budite "nevidljivi"! Kada snimate ljude bilo bi idealno da se oni bave nekom aktivnošću! Tada neće obraćati pažnju na vas i na fotografijama će se osjetiti spontanost. Zaposlite ih nečim i njihovi će izrazi biti prirodni i opušteni.

6. Prepoznajte dobro svjetlo! DOVOLJNO svjetla je nužno za eksponiranje filma u vašem fotoaparatu, ali DOBRO svjetlo čini uspješnu fotografiju! Ono je zaslužno da fotografija bude "plastična", koloristička i dopadljiva onome koga smo snimili. Zapamtite da snažno Sunčevo svjetlo nije uvijek najbolje svjetlo za fotografiranje. Mnogi se iznenade kada otkriju da sunce pokriveno oblacima daje najbolju rasvjetu za snimanje ljudi. Vrlo jako sunce daje oštre sjene na licu i čini da snimana osoba "žmirka". Oblačno nebo daje "mekano" svjetlo koje je idealno za portrete.

7. Držite fotoaparat mirno ili koristite bljeskalicu! Ponekad potencijalno dobra fotografija ne uspije jer se zaborave neka osnovna pravila. Mirno držanje fotoaparata je uvjet za oštru fotografiju! Kada pritisnete okidač učinite to nježno, jer i mali pomak fotoaparata može uzrokovati zamućenost. Nađite pogodan oslonac (stol, ograda, krov automobila) za vašu ruku ili upotrijebite mali stativ. Bljeskalica koja je ugrađena u vaš fotoaparat nije korisna samo po noći i u zatvorenom prostoru. Koristite je u sumrak i po jakom suncu da biste ublažili oštre sjene. Provjerite u uputama za rukovanje kolika je snaga vaše bljeskalice. O njoj ovisi područje u kojem će objekti biti pravilno osvijetljeni i obično se kreće od 1,5 do 4,5 metra.

8. Odaberite odgovarajući film! (Ako koristite takav fotoaparat). Tri najpopularnije vrste negativ-filma za izradu fotografija su one sa oznakama 100, 200 i 400. Radi se o različitim osjetljivostima na svjetlo (veći broj - veća osjetljivost). Oni koji će snimati pod Suncem ili sa bljeskalicom neka odaberu film sa oznakom 100. Ako želite fotografije prirodnog ugođaja kod postojećeg i slabijeg svjetla (u sobi, kraj prozora) lakše ćete ih snimiti ako upotrijebite filmove sa oznakama 200 i 400.

9. Neka vam je fotoaparat pri ruci! Svi ovi savjeti neće vam mnogo pomoći ako ste vaš fotoaparat ostavili kod kuće. Koliko ste nepovratnih trenutaka "izgubili" zbog toga? Spontani trenuci uhvaćeni na filmu/kartici neprocjenjive su foto-uspomene. Da biste ih uhvatili, fotoaparat mora biti uz vas. Ako vam je vaš standardni fotoaparat prevelik za nošenje, nabavite lagani "džepni" model kojih danas ima mnogo u ponudi.

Izvor: Savjeti-hr.com

16.04.2010. 11:36:00
http://metro-portal.hr/saznajte-sto-svaki-pocetnik-mora-znati-o-fotografiranju/37982/