Metro-portal.hr

objavljeno 14.03.2010. 18:15:00
PREPUSTITE SE

Saznajte koje su sve dobrobiti saune

Dobro je znati sve prednosti saune i na što trebate pripaziti prije nego doživite potpuno opuštanje tijela i duha

(Shutterstock)

Sauna više ne služi samo uživanju i opuštanju. Naime, liječnici sve više ističu pozitivan utjecaj saune na zdravlje djece i odraslih. Iako nije svemoćan lijek, sauna može organizam pripremiti na borbu s raznim bolestima.

Stručnjaci navode kako se sluznice u dišnim putevima boravkom u sauni jačaju i postaju elastičnije. Osim toga, natapanjem organizma stvara se više antitijela kojima se borimo protiv bolesti.

Zato se preporuča u saunu odlaziti barem jednom tjedno, jer ako odete samo jednom tijekom zime ili proljeća, osjećat ćete se dobro, ali nećete postići efekt jačanja vašeg obrambenog organizma. Za imunitet ja važno i dobro raspoloženje, pri čemu će vam sauna također pomoći.

Ako nikad dosad niste bili u sauni, nije dobro u početku pretjerati. Za početak je dovoljno nekoliko minuta, a najvažnije je da slušate svoje tijelo koje će vam samo reći kad se prestane osjećati dobro. Ni u kom slučaju ne smijete ostati u vrućoj prostoriji ako vas koža počne peći!

Sramežljivci bi možda mogli imati problema sa saunom, posebice ako se radi o onoj miješanoj, uniseks. Boravak u sauni u kupaćem kostimu se ne preporuča jer bi koža na to mogla reagirati, ali u većini sauna posuđuju ručnik kojim se možete zaogrnuti.

Nakon saune nipošto ne skačite u hladan bazen - dovoljan će biti skok pod tuš. U onim boljim saunama postoje i takozvane prostorije za opuštanje u kojima se tijelo može odmoriti.

Saunu bi neki ipak trebali izbjegavati. To su prije svega osobe s bolestima srca i krvnih žila, visokim krvnim tlakom, bolestima središnjeg živčanog sustava ili teškim problemima s kožom. U svakom slučaju se prije saune dobro posavjetovati s liječnikom.

Dakle, pronađite dobru saunu, posavjetujte se sa stručnjakom ako je potrebno, ponesite dobru volju i budite spremni na savršeno opuštanje koje će odmoriti vaš duh i tijelo.

14.03.2010. 18:15:00
http://metro-portal.hr/saznajte-koje-su-sve-dobrobiti-saune/35442/