Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2014. 16:14:00
SLATKI KRUH

Savršena pinca

Iako se može kupiti, domaća je daleko najfinija pa se svaki trud uložen u njenu pripremu i te kako isplati

Pinca
Pinca (Shutterstock)

Tradicionalan slatki uskrsni kruh u Dubrovniku, Istri i Korčuli zovu sirnica, u Rijeci pinka, na području Zadra koristi se naziv pogača, dok je u kontinentalnim krajevima uobičajen naziv pinca.

Neizostavan je dio doručka na sam Uskrs, nosi se na blagoslov, a često se i poklanja članovima obitelji ili prijateljima. Priprema je dugotrajna jer se tijesto mora dizati i po nekoliko sati, ali se na kraju isplati jer je domaća pinca ipak najbolja.

Sastojci:

57 g kvasca
1/2 šalice tople vode
1 šalica toplog mlijeka
1 žličica šećera
10 šalica glatkog brašna
7 jaja
1,5 šalica šećera
1 šalica maslaca (otopljenog)
korica od jednog limuna
po želji se mogu dodati bademi, grožđice ili rum

Jedna šalica odgovara količini od 20 dg. Važno je da omjeri budu jednaki, tj. da koristite uvijek istu šalicu za mjerenje.

Priprema:

1. Kvasac otopiti u mlakoj vodi te u njega dodati toplo mlijeko, žličicu šećera i 2 šalice brašna. Zamutiti te ostaviti na sat vremena pokriveno na toplom mjestu.

2. Nad parom pjenasto zamutiti 6 jaja, šećer i koricu limuna te postupno dodavati ostatak brašna i kvasac. Dobro izmijesiti uz dodavanje otopljenog putra (istući kuhačom), a po želji dodati grožđice, bademe ili rum. Kad tijesto postane glatko, odložiti ga u veliku zdjelu koju ste prethodno namazali putrom. Pokriti ga i ostaviti na dva sata na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči.

3. Ponovno izmijesiti tijesto i oblikovati ga u "kobasu" debljine 2 cm te odrezati 3 komada od po 30 cm koja se mogu zaplesti u pletenicu. Ako više volite okruglu, tradicionalnu pincu možete tijesto podijeliti na 3-4 jednaka dijela i kružno ih oblikovati. Tako oblikovano tijesto ostavite ponovno pokriveno na oko sat vremena da se volumen još jednom udvostruči.

4. Premazati razmućenim jajetom i peći 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva.

17.04.2014. 16:14:00
http://metro-portal.hr/savrsena-pinca/36815/