Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2020. 09:01:00
SAVJETI

Savjeti za smanjivanje opsega struka

U današnje vrijeme mnogo se govori o dijetama i o redukciji masti u prehrani, čak u tolikoj mjeri da mnogi ljudi smatraju da masti potpuno treba izbjegavati jer su loše za nas, što naravno nije ispravno

Kako smanjijti opseg struka?
Kako smanjijti opseg struka? (Arhiva)

Masti koristimo u svakodnevnoj prehrani i one su nakon ugljikohidrata, najvažniji glavni i rezervni izvor energije za naš organizam.

Osim energetske, masti imaju i druge glavne i sporedne uloge u našem organizmu: daju nam energiju, važan su izvor vitamina A, D, E i K, masti su izvor esencijalnih masnih kiselina, sudjeluju u sintezi antitijela i nekih hormona, izvor su topline itd.

Ukupni unos masti u prehrani odraslih osoba ne prelazi 25 - 30% dnevnog energetskog unosa, s tim da se svega 10% i manje potreba namiri iz masti životinjskog podrijetla (zasićenih masti).

U prehrani djece i mladeži, kao i u osoba čije su energetske potrebe povećane, udio masti može se povećati na 30 - 35% energetske vrijednosti dnevnog obroka.

Međutim, masno tkivo na trbuhu nije stvar estetike nego ozbiljno može utjecati na naše zdravlje, jer višak kilograma u području trbuha može dovesti do dijabetesa, hormonalnih poremećaja, visokog tlaka, problema s plodnošću, štitnjačom te mnogih drugih bolesti.

Masnoća na trbuhu i struku nisu nastale preko noći pa se isto tako nećete preko noći ni istopiti.

Ipak, topljenje masnih zaliha uz pomoć tjelovježbe i smanjenog unosa kalorija može biti brže ako promijenimo dosadašnje životne navike i zadamo si cilj - ravan trbuh kao prevenciju zdravlja.

Pločice na trbuhu rade se u kuhinji a ne u teretani.

30.08.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/savjeti-za-smanjivanje-opseba-struka/127174/