Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2011. 11:10:00
NEMOJTE SE PREVARITI

Savjeti za pravilan odabir zdravih namirnica

Danas su police dućana preplavljene zdravim i organskim proizvodima, no je li doista tako?

Fotografija vijesti
Potražite kraću listu sastojaka

Kada kupujete već gotovu hranu u supermarketima, umjesto one koja ima etiketu s mnogo sastojaka radije izaberite jednostavniju verziju (ovdje se govori o sastojcima, a ne o hranjivoj vrijednosti). Prava je istina da mnogi od tih sastojaka sadrže različite oblike šećera i kemijskih aditiva, koji pojačavaju izgled, okus i rok trajanja. Takvi sastojci služe samo na dobrobit kompanije koja nudi proizvod, ne i na dobrobit vašeg zdravlja.

Razmislite dvaput o kolesterolu

Kolesterol su masnoće koje se pojavljuju samo u životinjskim proizvodima. Stoga zašto neki biljni proizvodi nose etikete da ne sadrže kolesterol? Zato jer kompanije znaju da je ljudima bitna zdrava hrana, a također znaju kako mnogo ljudi ne poznaje ovu očitu činjenicu. Neki od proizvoda koji se tako reklamiraju su žitarice, kruh, kolači, a posebice ulja i margarini. Ulja su očito masnoće, stoga proizvođači misle kako će vas namamiti da kupite upravo njihov proizvod ako posebno istaknu činjenicu da nema kolesterola.

Naučito što doista znači "organsko"

Postoji ozbiljna zabuna oko riječi "organsko" na etiketama. Za početnike, certifikat za organsku hranu proizvođač dobije ukoliko slijedi striktna pravila uzgoja.

Za organsko voće i povrće vrijedi pravilo da se mora uzgajati bez genetski modificiranog zrna, umjetnih gnojiva, pesticida i herbicida. Hrana također može sadržavati etikete "100 % organsko", "organsko" (95 do 99 posto organsko), "rađeno od organskih sastojaka" (74 do 94 posto organsko) ili organski sadržaj može biti posebno naznačen.

Za meso, organsko znači da su se životinje hranile samo organskom hranom, bez pomoći hormona ili antibiotika. Također su imale prikladno stanište, a omogućeno im je i slobodno kretanje.

Oprezno s natrijevim glutaminatom

Iako se navodi pod svojim pravim imenom, često zna biti i pod drugim imenima, poput hidrolizirani sojin protein, natrijev kazeinat itd. Natrijev glutaminat je sintetička verzija supstance umami, kako se naziva u Japanu, a koja se prirodno pojavljuje u nekoj hrani, poput parmezana, soja sosa i gljiva. Natrijev glutaminat se naširoko koristi u azijskoj kuhinji, ali došao je na loš glas nakon što ga se povezalo s nuspojavama poput glavobolja i drugih neugodnih simptoma.

20.04.2011. 11:10:00
http://metro-portal.hr/savjeti-za-pravilan-odabir-zdravih-namirnica/57938/