Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2011. 19:45:00
DOME SLATKI DOME

Savjeti za pametno kupovanje nekretnina

Potraga za "savršenom" nekretninom mnogima je prava muka, ali ovih će vam nekoliko jednostavnih savjeta sigurno olakšati traženje

Fotografija vijesti

Usprkos gospodarskoj krizi koja je iznimno jako pogodila tržišta nekretnina, kako u Europi i svijetu, tako i kod nas, nekretnine se još uvijek prodaju a prodavači su više nego ikad prije spremni na pregovore.

Bez obzira na to kupujete li svoju prvu nekretninu te ste odlučili učiniti to uz pomoć neke renomirane agencije za nekretnine ili ste već pravi veteran, ovih će vam se nekoliko savjeta sigurno pokazati vrlo korisnima.

1. Vaš agent je vaš agent

Ukoliko ste tek krenuli u otkrivanje svijeta nekretnina i njegovih brojnih pisanih i nepisanih pravila, nije teško pomisliti da je prepuštanje donošenja nekih odluka osobi sa 20 godina iskustva dobra ideja. Međutim, to baš i nije tako. Što god radili, ne zaboravite da vaš agent radi za vas i da ga plaćate za dobre savjete i pregovaranje u vaše ime, a nikako da donosi teške odluke umjesto vas.

2. Samo se naivci zaljubljuju na prvi pogled

Vrlo se često ljudima koji traže „onu savršenu" nekretninu dogodi da nakon što ih pogledaju nekoliko pomisle kako je to gotovo uzaludan posao. U tom će vam trenutku svaki agent koji drži do sebe reći da se ne obeshrabrujete i kako je samo pitanje vremena dok ne nađete nešto u što ćete se „zaljubiti na prvi pogled".

Zaljubljivanje je potpuno pogrešan pristup ako želite kvalitetnu nekretninu koja će vam dobro i dugo služiti i često završi tako da platite previše ili kupite nešto u što treba uložiti još stotine sati popravaka i tisuće kuna troškova.

3. Budite spremni odustati u svakom trenutku

Ako poslušate prethodni savjet i uspijete se ne zaljubiti u nekretninu, puno će vam lakše biti i odustati od kupnje ukoliko situacija to bude zahtijevala.

Izuzetno je važno da niti u jednom trenutku ne odstupite od zahtjeva koje ste prvotno postavili (pod uvjetom da su razumni, naravno) i ne bojte se zaprijetiti odustajanjem od cijele stvari ukoliko smatrate da vas netko pokušava prevariti ili u zadnji čas mijenja unaprijed dogovorene uvjete.

4. Vrijeme je na vašoj strani

Jedan od najčešćih savjeta koje ćete čuti od vašeg agenta i drugih poznavatelja tržišta nekretnina jest da morate brzo reagirati kada nađete nekretninu koja vam odgovara. U situaciji prenapuhanog tržišnog balona kakav je vladao prije nekoliko godina taj savjet je svakako imao težinu, ali danas su se pravila igra poprilično promijenila.

Ukoliko kupujete svoju prvu nekretninu, vaša je pozicija još bolja, budući da istovremeno ne morate prodavati nekretninu u kojoj ste dotad živjeli. Igrajte strpljivo i ukoliko prodavač nije slon cjenkanju, slobodno istražujte i druge opcije.

5. Agent vam nije prijatelj

Dobar agent bit će vam od neprocjenjive pomoći u svim fazama odabira i kupnje nekretnine, ali nemojte niti u jednom trenutku smetnuti s uma da svaki agent do trenutka kupnje za vas radi potpuno besplatno. Ta ga činjenica čini trgovcem, a kao i svaki dobar trgovac, učinit će sve da se osjećate kao da ste mu prijatelj čiji mu je najbolji interes važan.

6. Ne postoji sramotno niska ponuda

U doba krize koja je najviše pogodila upravo građevinsku industriju i tržište nekretnina, nije neobično da neke nekretnine ostaju godinama neprodane. Ukoliko vam oko zapne za jednu od takvih, ne bojte se ponuditi vrlo nisku cijenu.

Neki će vam agenti možda reći da vaša niska ponuda može uvrijediti prodavača, ali svaki će vam dobar agent savjetovati da vam u pregovorima početna cijena bude vrlo niska. Uostalom, izgubiti ne možete gotovo ništa, s obzirom da je najgora stvar koja se može dogoditi ta da vam ponuda bude odbijena.

09.06.2011. 19:45:00
http://metro-portal.hr/savjeti-za-pametno-kupovanje-nekretnina/59939/