Metro-portal.hr

objavljeno 12.03.2010. 10:57:57
DOBRO JE ZNATI

Savjeti za dugovječnost baterija laptopa i mobitela

Stručnjaci Della, Nokije i Applea daju savjete o ispravnom rukovanju s baterijama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Ispravno rukovanje s elektroničkim napravama koje svakodnevno koristimo može bitno utjecati na njihovu dugovječnost.

Otkrijte kako postupiti s baterijama u laptopima i mobitelima kako ne bi morali stalno puniti svoje uređaje ili kupovati nove, a pritom ćete učinili i dobro djelo za okoliš.

Izbjegavajte ekstremne temperature

Ne ostavljajte mobitele i laptope u automobilu za vrijeme ljetnih vrućina, a ako baš morate onda je najprikladnije/najhladnije mjesto ono ispod sjedala. Apple savjetuje da iPod i iPhone za vrijeme punjanja baterije izvadite iz futrole.

Poduzmite mjere opreza po hladnom vremenu

Pričekajte da vam baterija dostigne sobnu temperaturu prije nego što upalite uređaj. Ostale savjete potražite u članku Kako zaštititi mobitel od hladnoće?

Baterija ne mora biti potpuno prazna prije novog punjenja

Pravilo da bateriju prvo treba isprazniti, a tek onda puniti vrijedilo je za starije modele. Današnje litijske baterije možete puniti redovito, no ipak se preporučuje da jednom mjesečno prođete kroz cijeli ciklus pražnjenja i punjenja.

Odvojite mobitel od punjača kad je baterija puna

Također, nemojte zaboraviti ištekati punjač iz struje. Na taj način, naime, štedite energiju i štitite bateriju.

Ostavite bateriju u laptopu

Kada laptop koristite kod kuće, ne vadite iz njega bateriju unatoč punjenju. Mnogi korisnici to čine jer misle da štite bateriju od neportrebnog višesatnog punjenja, ali za razliku od mobitela, punjenje baterije laptopa automatski prestaje čim dosegne maksimalnu razinu.

Isključite nepotrebno

Laptopi i mobiteli danas dolaze s brojnim opcijama za štednju energije. Isključite sve što ne koristite, ugasite mobitel dok spavate i slijedite individualne upute koje dobivate od proizvođača pojedinih modela.


12.03.2010. 10:57:57
http://metro-portal.hr/savjeti-za-dugovjecnost-baterija-laptopa-i-mobitela/35283/