Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 14:30:00
VELIKA ODLUKA

Savjeti prilikom kupnje nekretnine

Važno je pronaći nekretninu koja će zadovoljiti vaše kriterije i istovremeno biti isplativa

(Shutterstock)

Prije ulaganja u kupnju nekretnine, dobro je provjeriti vlastite financijske mogućnosti i pronaći nekretninu koja će zadovoljiti vaše kriterije, a istovremeno biti isplativa.

Prvo odlučite kakvu nekretninu želite, u kojem dijelu grada, s koliko soba i na kojem katu. Prilikom razgledavanja provjerite električne i vodovodne instalacije, krovište i zidove. Svaki kvar treba uzeti u obzir kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja. Ne zaboravite poslušati zvukove kojima je stan/kuća izložen izvana.

Ukoliko se odlučite na agencijsko posredovanje, agenti će se pobrinuti za sve potrebne papire. Međutim, ako se sami odlučite proći kroz cijeli proces, obratite pozornost na sljedeće detalje:

1. Provjerite vlasničko stanje željenih nekretnina uvidom u zemljišne knjige, točnije zemljišnoknjižni uložak iz kojeg je vidljiv vlasnik, opis nekretnine, postojanje i nedostatak dozvola, tereti na nekretnini i ostali važni podaci. Uložak se može izvaditi u zemljišnoknjižnom odjelu općinskog suda nadležnog za određenu lokaciju.

2. Ako se kao prodavač javlja osoba koja nije upisana kao vlasnik, ali tvrdi da je nasljednik nekretnine, provjerite postoji li odgovarajuće pravomoćno rješenje o nasljeđivanju.

3. Pregledom zemljišnoknjižnog uloška doznat ćete je li zgrada etažirana što je posebno važno kod stanova. Samo etažirani stanovi mogu poslužiti kao sredstvo osiguranja bankovnog kredita. Iz uloška ujedno proizlazi ima li zgrada građevinsku i uporabnu dozvolu.

4. Provjerite plombe koje se odnose na neku nekretninu - to su oznake da postoje neriješeni postpuci koji se vode u vezi nekretnine. Također, provjerite postoje li zabilježbe raznih sporova, a posebno ovrhe.

5. U kupoprodajnom ugovoru obavezno mora biti točan opis nekretnine sa svim podacima (zk uložak, čestica, površina, opis,...). Ako ugovor nema tabularnu ispravu ne može se provesti uknjižba prava vlasništva u korist kupca. Korisno je i da prodavatelj jamči da nema neuknjiženih tereta na nekretnini, obzirom da kupac iste ne mora znati.

6. Uvijek aktualan je i problem (ne)postojanja uporabnih dozvola. Velik broj investitora, naime, prodaje nekretnine dok iste još nisu u cijelosti dovršene i dok za njih nema odgovarajuće dozvole. U tom slučaju Zakon o gradnji propisuje da sam kupac mora ishoditi uporabnu dozvolu što predstavlja dodatan trošak.

Saznajte više u besplatnom časopisu Dome Slatki Dome

28.04.2010. 14:30:00
http://metro-portal.hr/savjeti-prilikom-kupnje-nekretnine/38846/