Metro-portal.hr

objavljeno 12.12.2018. 18:02:00
MMMM

Sauna je stvarno zdrava

Iako točan razlog takvog učinka saune i dalje nije poznat, znanstvenici smatraju kako doista smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara te ostalih kardiovaskularnih bolesti

Kakve koristi donosi sauna
Kakve koristi donosi sauna (Arhiva)

Sauna može pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje, pogotovo na kardiovaskularni sustav, pokazalo je istraživanje provedeno, pogađate - u Finskoj. 

"Saznali smo kako odlazak u saunu smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti kod žena i muškaraca", rekla je voditeljica istraživanja Tanjaniina Laukkanen, piše HealthlineSve do ovih saznanja, smatralo se kako se pozitivni učinci javljaju samo kod muškaraca. 

Iako točan razlog takvog učinka saune i dalje nije poznat, znanstvenici smatraju kako doista smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara te ostalih kardiovaskularnih bolesti. 

Znanstvenici su u istraživanje uključili 1688 sudionika starosti između 53 i 74 godina te su rezultati pokazali kako su najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti imali oni koji su u saunu odlazili od četiri do sedam puta na tjedan. 

"Znamo da sauna može pozitivno utjecati na zdravlje, no i dalje nije poznat pravi razlog utjecaja na kardiovaskularni sustav", rekla je voditeljica istraživanja. 

12.12.2018. 18:02:00
http://metro-portal.hr/sauna-je-stvarno-zdrava/115865/