Metro-portal.hr

objavljeno 25.10.2021. 11:01:00
DA?!

Saudijska Arabija očekuje nultu stopu ugljika do 2060.

Prestolonasljednik Saudijske Arabije rekao je u subotu da njegova zemlja, najveći svjetski izvoznik nafte, planira postići nultu stopu emisije ugljika do 2060

Nije baš da nešto žure...
Nije baš da nešto žure... (Arhiva)

Prestolonasljednik Mohamed bin Salman predstavio je Saudijsku zelenu inicijativu uoči 26. UN-ove konferencije o klimi (COP26) u Glasgowu na kojoj bi se od 31. listopada do 12. studenoga države svijeta trebale obvezati na veća smanjenjima emisija stakleničkih plinova.

"Cilj je Kraljevine Saudijske Arabije postići nultu stopu emisije do 2060. u sklopu programa kružnog ugljičnog gospodarstva u skladu s razvojnim planom kraljevine... uz zadržavanje vodeće uloge kraljevine u jačanju sigurnosti i stabilnosti globalnih tržišta nafte", rekao je princ Mohamed.

Potpisnik Pariškog klimatskog sporazuma Rijad je u subotu predstavio svoje nacionalno određene doprinose (NDC) - ciljeve svake pojedine države u okviru globalnih napora da se spriječi porast prosječnih globalnih temperatura više od 1,5 stupnja Celzijevih iznad predindustrijskih razina.

Sjedinjene Države i EU žele da se Saudijska Arabija pridruži globalnoj inicijativi za smanjenje emisija metana za 30 posto u odnosu na razine iz 2020. do 2030.

Američki izaslanik za klimu John Kerry prisustvovat će širem bliskoistočnom zelenom summitu kojemu je Rijad domaćin u ponedjeljak.

Princ Mohamed je rekao da Saudijska zelena inicijativa ima cilj eliminirati 278 milijuna tona emisija ugljika godišnje, a prijašnji cilj bio je 130 milijuna tona.

Drugi proizvođač iz regije, član OPEC-a, Ujedinjeni Arapski Emirati, ovaj su mjesec već objavili plan za nultu emisiju do 2050. godine.

Saudijska Arabija je kritizirana da djeluje presporo. Gospodarstvo kraljevine i dalje se uvelike oslanja na prihod od nafte jer ekonomska diverzifikacija zaostaje za ambicijama koje je postavio prestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Saudijski dužnosnici tvrde da će svijetu i dalje trebati saudijska nafta još desetljećima.

Stručnjaci kažu da je prerano reći kakav će biti učinak saudijskih projekata solarne i vjetroelektrane. Njihova prva elektrana na obnovljivu energiju otvorena je u travnju, a prva vjetroelektrana počela je proizvoditi energiju u kolovozu.

Neki su ulagači izrazili zabrinutost zbog ugljičnog otiska kraljevstva. Drugi kažu da Saudijska Arabija ispušta najmanje ugljika po barelu nafte i da je de facto vladar princ Mohamed ozbiljan u vezi s ekonomskom diverzifikacijom.

25.10.2021. 11:01:00
http://metro-portal.hr/saudijska-arabija-ocekuje-nultu-stopu-ugljika-do-2060/134833/