Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2019. 12:45:00
COOL

Saturn je kralj mjeseca

Sedamnaest novootkrivenih Saturnovih mjeseca kreće se u suprotnom smjeru od njegove rotacije

Saturn ima čak 82 mjeseca
Saturn ima čak 82 mjeseca (Arhiva)

Saturn je prepoznat kao "kralj mjeseca" Sunčevog sustava nakon što su astronomi otkrili još 20 satelita oko tog velikog planeta, čime je njihov broj narastao na 82, što je tri puta više od Jupitera.

Novoidentificirane malene mjesece, veličine između 3 i 6 kilometara u promjeru, otkrio je istraživački tim astronoma Scotta Shepparda s washingtonskog Carnegie institututa za znanost, uz pomoć havajskog teleskopa Subaru.

- Saturn je kralj mjeseca - proglasio je Sheppard ovaj tjedan kad je i objavljeno otkriće novih mjeseca.

Jedan od satelita kreće se na zapanjujućoj udaljenosti od 24 milijuna kilometara od Saturna, dalje od bilo kojeg drugog mjeseca. Usporedbe radi, naš Mjesec udaljen je 386 tisuća kilometara od Zemlje.

Sedamnaest novootkrivenih Saturnovih mjeseca kreće se u suprotnom smjeru od njegove rotacije. Ostali se kreću zajedno s njim, kao što je uobičajeno.

Saturn, plinoviti div sastavljen većinom od vodika i helija, drugi je najveći planet u Sunčevom sustavu, šesti po redu od Sunca. Njegov promjer je oko 116 tisuća kilometara, otprilike deset puta više od Zemljinog (12,7 tisuća kilometara). Veći od njega samo je Jupiter, peti planet od Sunca.

12.10.2019. 12:45:00
http://metro-portal.hr/saturn-je-kralj-mjeseca/121241/