Metro-portal.hr

objavljeno 20.02.2011. 13:15:00
TWINSAT

Sateliti za predviđanje potresa mogli bi spasiti tisuće života

Danima prije potresa koji će udariti određeno područje iz Zemljine kore se emitiraju specifični elektromagnetni signali koje bi sateliti u svemiru mogli na vrijeme registrirati i spriječiti katastrofu

Sateliti bi u budućnosti mogli predviđati potrese i spriječiti tragedije poput one koja je zadesila Haiti
Sateliti bi u budućnosti mogli predviđati potrese i spriječiti tragedije poput one koja je zadesila Haiti (Getty Images)

Skupina britanskih i ruskih znanstvenika pokrenula je projekt TwinSat po čijem bi završetku bilo moguće predvidjeti potrese i na taj način spasiti na tisuće života. Sporazum o suradnji je potpisan u Moskvi, a kako piše The Independent, projekt podrazumijeva slanje dva satelita - jedan veličine manjeg televizora, drugi veličine kutije za cipele - u svemir. Oni će kružiti oko Zemlje na međusobnoj udaljenost od nekoliko stotina kilometara.

Podatci sa satelita pridodavat će se onima sa Zemlje s ciljem da se identificiraju relevantni pokazatelji nadolazećeg potresa. „Prije potresa u Zemljinoj kori raste napetost prilikom čega se emitiraju suptilni elektromagnetski signali koji se pak mogu očitati u gornjim dijelovima atmosfere", rekao je Alan Smith iz Svemirskog znanstvenog laboratorija Mullard pri londonskom sveučilištu College.

„Želimo shvatiti po čemu se ti signali razlikuju od svega ostalog što je prisutno u danom trenutku", dodao je Smith. Dva povezana satelita nadgledat će područja s visokom seizmičkom i vulkanskom aktivnošću poput Islanda ili Kamčatke. Vitalij Čmirev sa Insituta za fiziku Zemlje iz Moskve, inače jedna od ruskih partnera u projektu, rekao je da bi se uskoro mogao postići velik napredak u predviđanju potresa i općenito u istraživanju seizmologije Zemlje.

Čmirev podsjeća kako su danima prije razornog potresa koji je pogodio Haiti sateliti zaprimali elektromagnetne signale s tog područja, ali nažalost analizirani su tek nakon tragedije.

„Zamislite da smo mogli precizno predvidjeti potres na Haitiju nekoliko tjedana ranije", kazao je Čmirev, „ili da smo predvidjeli erupciju vulkana na Islandu koja je paralizirala prijevozne rute tjednima. Potencijalna korist za gospodarstvo i same ljude je ogromna."

Sličnog mišljenja je i Peter Sammonds, profesor geofizike pri UCL-u, također jedan od članova projekta. On je ushićen što su sateliti poprilično mali što znači da je sama tehnologija jeftina: „Ovi sateliti su nevjerojatni, gotov da ih možete držati na dlanu jedne ruke."

U slučaju da se projekt pokaže uspješnim, stručnjaci planiraju poslati još satelita kako bi proširili područje nadzora. Prva lansiranja zakazana su za 2015. godine.

20.02.2011. 13:15:00
http://metro-portal.hr/sateliti-za-predvidjanje-potresa-mogli-bi-spasiti-tisuce-zivota/55583/