Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2013. 21:30:00
SAVJETI

Sat vremena sna više dnevno radi čuda

Kakve sve koristi naše tijelo može imati od samo jednog dodatnog sata sna tijekom dana? Velike, tolike da trebate ozbiljno razmisliti o tome

Samo jedan sat više i ...
Samo jedan sat više i ... (Shutterstock)

Većina ljudi sama može shvatiti zašto je dobro spavati dovoljno, jer dovoljno sna blagotvorno djeluje i na um i na tijelo - zdraviji ste, snažniji i ljepši. No, kako uvijek ima nevjernih Toma, evo još nekoliko detalja na koje vrijedi obratiti pažnju.

Ako ste natjecateljski tip, bilo u sportu ili znanosti, dovoljna količina sna dat će vam prednost pred konkurencijom jer će vam tijelo ili duh biti svježiji. Samo jedan sat sna više noć prije dat će vam prednost, a ako to redovno radite, konkurencija nema šanse.

Tijekom sna aktiviraju se korisni geni koji se s tim dodatnim satom više množe u tolikom broju da je razlika u izvedbi eksperimenata s kognitivnih zadacima superiorna u odnosu na one koji nemaju taj dodatni sat sna. 

Za kraj, pamćenje je puno, puno bolje ako se budite na vrijeme, a ne ranije od svog unutarnjeg sata. Naime, REM faza sna, dubok san tijekom kojeg se oči brzo kreću u svojem najdužem razdoblju najbliža je jutru, a kako je REM faza izravno povezana s pamćenjem i učenjem, sami zaključite koliko je to korisno. 

05.11.2013. 21:30:00
http://metro-portal.hr/sat-vremena-sna-vise-dnevno-radi-cuda/81433/