Metro-portal.hr

objavljeno 03.10.2013. 13:28:00
KONCERTI

Saska državne kapele Dresden u Zagrebu

Pod dirigentskom palicom Myung-Whun Chunga koncert se održava 17. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u 19:30 sati

Sprema se sjajan koncert
Sprema se sjajan koncert (Menart)

Nastupom pijanističkog virtuoza Jevgenija Kissina, prije dva tjedna započeo je glazbeni ciklus Svijet glazbe, u okviru kojeg Koncertna direkcija Zagreb ovog listopada predstavlja koncert Saske državne kapele Dresden pod dirigentskom palicom Myung-Whun Chunga.

17. listopada u 19:30 sati na pozornicu Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski stupit će jedan od najstarijih svjetskih orkestara koji je 1548. utemeljio princ Moritz von Sachsen.

Već gotovo pet stoljeća, Saska državna kapela Dresden jedan je od vodećih orkestara u svijetu. U iznimno dugoj glazbenoj tradiciji brojni istaknuti dirigenti i instrumentalisti ostavili su svoj pečat, a među njima i Heinrich Schütz, Carl Maria von Weber, Richard Wagner, Ernst von Schuch, Fritz Reiner, Karl Böhm, Joseph Keilberth, Rudolf Kempe, Kurt Sanderling, Giuseppe Sinopoli i mnogi drugi.

Uz orkestar se veže i ime Richarda Straussa čijih je devet opera premijerno izvedeno u Dresdenu. Ovaj orkestar svjetskog glasa, u svojoj matičnoj kući - Semperoper - izvodi oko 260 opera i baleta po sezoni, oko 50 simfonijskih i komornih koncerata te sudjeluje u različitim glazbenim događanjima u drezdenskoj Frauenkirche. Kao jedan od najomiljenijih simfonijskih orkestara rado je viđen gost svjetskih koncertnih pozornica.

Myung-Whun Chung,  prvi gost-dirigent Saske državne kapele Dresden, jedan je od najglasovitijih i najenergičnijih dirigenata današnjice, a s Orkestrom surađuje od 2001.

Na velikoj pozornici Dvorane Lisinski ravnat će ansamblom od sto vrhunskih glazbenika. Zagrebačkoj publici ovom će prigodom izvesti 9. Mahlerovu Simfoniju, posljednju dovršenu iz njegova bogatog opusa. Koncertom u Zagrebu Orkestar započinje osmodnevnu turneju u okviru koje će nastupiti u Ljubljani, Milanu, Torinu, Innsbrucku i Linzu.        

Uljepšajte svoju večer i uživajte u prekrasnom simfonijskom doživljaju u izvedbi Saske državne kapele Dresden i Myung-Whun Chunga 17. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, s početkom u 19:30 sati.

Cijene ulaznica: 190 kn / 220 kn / 250 kn

Ulaznice možete kupiti radnim danom od 10.00 do 20.00 sati te subotom od 09.00 do 14.00 sati na blagajni Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski ili putem internet stranice www.ulaznice.hr

Novosti pratite na www.kdz.hr

03.10.2013. 13:28:00
http://metro-portal.hr/saska-drzavne-kapele-dresden-u-zagrebu/80839/