Metro-portal.hr

objavljeno 07.03.2012. 15:53:12
PROBLEM S IMIGRANTIMA

Sarkozy: U Francuskoj ima previše stranaca

"Naš sustav integracije funkcionira sve lošije i lošije jer imamo previše stranaca na našem teritoriju i ne uspijevamo im pronaći smještaj, posao, škole", rekao je Sarkozy

Fotografija vijesti

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je ponovno kandidat na predsjedničkim izborima, ocijenio je da ima "previše stranaca" u Francuskoj da bi sustav integracije dobro funkcionirao te je obećao prepoloviti broj stranaca koje Francuska godišnje prima ako bude ponovno izabran za predsjednika, javlja Hina.

"Naš sustav integracije funkcionira sve lošije i lošije jer imamo previše stranaca na našem teritoriju i ne uspijevamo im pronaći smještaj, posao, škole", rekao je Sarkozy u televizijskoj emisiji France 2 u utorak navečer.

Tijekom sljedećeg petogodišnjeg mandata, "da bi integracija krenula u pravom smjeru, smatram da bi trebalo prepoloviti broj ljudi koje primamo, što znači sa 180.000 na 100.000", rekao je.

Osim toga, najavio je da će promijeniti uvjete za socijalnu pomoć. Po tome, socijalnu pomoć mogli bi primati oni koji u Francuskoj borave 10 godina i radili su pet godina, rekao je, dok je danas slučaj da stranci koji borave u Francuskoj imaju ista socijalna prava kao i Francuzi.

"Želim da Francuska ostane otvorena zemlja jer to je tradicija u Francuskoj", rekao je Sarkozy ali je naglasio da ne želi imigraciju koju će privlačiti socijalna prava jer je u Francuskoj "sustav socijalne zaštite velikodušniji nego kod naših susjeda".

07.03.2012. 15:53:12
http://metro-portal.hr/sarkozy-u-francuskoj-ima-previse-stranaca/68907/