Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2011. 18:47:24
RJEŠAVANJE DUŽNIČKE KRIZE

Sarkozy i Merkel dogovorili niz reformi za spas eurozone

Pariz i Berlin žele uspostaviti postroženo zlatno pravilo usklađeno na europskoj razini koje će garantirati da vanjski dug zemalja članica EU-a ne prelazi 3 posto BDP-a

Fotografija vijesti

Pariz i Berlin dogovorili su niz reformi za rješavanje dužničke krize eurozone i poručili da euroobveznice nisu rješenje, a euro je porastao u ponedjeljak pošto je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon sastanka s njemačkom kancelarkon Angelom Merkel najavio novi ugovor Europske unije, javlja Hina.

"Želimo sigurnosni mehanizam koji će spriječiti neravnoteže koje su dovele do današnjeg stanja eurozone", rekao je Sarkozy na konferenciji za novinare u Parizu.

"Stoga želimo novi ugovor koji će narodima Europe, članicama Europe i članicama eurozone jasno poručiti da se takve stvari ne mogu nastaviti", javlja Reuters.

Oko 15.30 euro je na burzama postigao najveću vrijednost u odnosu na dolar na 1,3487, da bi pao i stabilizirao se na 1,3475, javlja agencija AFP.

Čelnici dvaju najvećih gospodarstava EU dogovorili su da će se svakog mjeseca održavati jedan mjesečni sastanak eurozone tijekom krize.

"Dogovorili smo se da euroobveznice ni u kojem slučaju nisu rješenje za krizu", rekao je Sarkozy. Merkel se oštro protivi zamisli Bruxellesa o euroobveznicama i poziva ne financijsku disciplinu i štednju.

"Kako uvjeriti druge da ulažu napore koje mi sada činimo, ako ćemo odmah podijeliti dugove?, zapitao je Sarkozy i dodao "To nema smisla".

Francuski je predsjednik kazao kako Pariz i Berlin žele uspostaviti "postroženo zlatno pravilo usklađeno na europskoj razini" o deficitima država eurozone, kako bi ustavni sudovi svake zemlje mogli nadzirati vraća li se nacionalni proračun "prema ravnoteži".

Sarkozy je naglasio da Francuska i Njemačka žele "automatske sankcije" protiv članice eurozone čiji proračunski deficit prelazi tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Merkel je objasnila kako je cilj te mjere "da svi proračuni sadrže ustavnu odredbu koja omogućuje ustavnim sudovima pojedinih zemalja da provjere uravnoteženje proračuna".

Europski sud pravde morat će moći provjeravati "usklađenost zlatnog pravila", rekla je.

"Europski sud pravde neće moći proglasiti da je neki nacionalni proračun nevažeći", već će morati reći "odgovaraju li zlatna nacionalna prava istinskom angažmanu povratka prema proračunskoj ravnoteži", istaknula je Merkel.

05.12.2011. 18:47:24
http://metro-portal.hr/sarkozy-i-merkel-dogovorili-niz-reformi-za-spas-eurozone/66106/