Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2010. 20:19:45
SVIJET SUTRA

Santerijski svećenici predviđaju mračnu budućnost

Na najvišim razinama moći doći će do previranja, izdaja i borbe za vlast, a sukobi će se uvući i među vjerske vođe te intelektualce

Santerijski svećenici predviđaju mračnu budućnost
Santerijski svećenici predviđaju mračnu budućnost (Getty Images)

Pred nama je godina radikalnih socijalnih i političkih nemira, borbe za moć i prevlast, prevara, državnih udara političkih kriza, a osim toga 2010. Godina prići će u znaku brojnih ubojstava političkih lidera diljem svijeta. Takva su bar predviđanja skupine afro-kubanskih svećenika iz religije pod nazivom Santerija.

Ta religija je neka vrsta mješavine katoličanstva i Yourube, jedne od brojnih afričkih vjera.  Kuba je zemlja u kojoj je broj sljedbenika velik. Tu religiju prakticiraju čak i neki pripadnici Komunističke partije Kube. Svoje vizije budućnosti svećenici su podijelili s javnošću u Havani. Njihovi savjeti izazvali su dosta bure; naime, poručili su vladajućima da je vrijeme za mlađe predvodnike, što je vrlo neobično za zemlju kojoj, zna se, vladaju braća Castro.

Jedan od vodećih i najrenomiranijih santerijskih kubanskih svećenika, Victor Bentancourt, nije se usudio izreći kakva budućnost čeka Fidela i brata mu Raula. Svećenici dodaju kako nas očekuju velike promjene u društvenoj, političkoj i ekološkoj sferi, pa čak i u vjerskoj - izbijat će borbe za vlast između svećenstva, političara i intelektualaca, a izdaja i prijevara bit će sveprisutne na najvišim razinama moći. Ipak, santerijsci vjeruju kako je moguće izbjeći takav ishod i da još nije kasno za promjene iako ne izgleda tako.

03.01.2010. 20:19:45
http://metro-portal.hr/santerijski-svecenici-predvidjaju-mracnu-buducnost/29905/