Metro-portal.hr

objavljeno 31.07.2014. 08:00:50
PRIJETNJE

Sankcije će povećati cijene energije za Europu

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu da će sankcije Europske unije protiv Rusije zbog krize u Ukrajini 'neizbježno' dovesti do porasta cijene energije u Europi

Rusija prijeti poskupljenjem nafte i plina
Rusija prijeti poskupljenjem nafte i plina (Shutterstock)

'Pokrenuvši val sankcija, Bruxelles svojevoljno stvara prepreke daljnjoj suradnji s Rusijom u tako ključnom području kao što je energija. To je nepromišljen i neodgovoran potez. On će neizbježno dovesti do rasta cijena na europskom tržištu', stoji u priopćenju ministarstva.

Europska unija dogovorila je novi paket sankcija koje bi trebale gospodarski pogoditi Rusiju. To su financijske sankcije, ograničenje pristupa europskom tržištu kapitala za ruske državne banke, sankcije vojno-obrambenom sektoru i mjere koje se tiču visoke tehnologije u naftnoj industriji.

Iz sankcija će biti izuzete podružnice ruskih banaka u EU-u, izjavili su Reutersu neimenovani izvori u Bruxellesu i Beču. To znači da će Sberbank i banka VTB moći normalno raditi u zemljama članicama Unije, rekao je izvor navodeći da će Bruxelles te iznimke pažljivo nadzirati kako bi se spriječile zloporabe.

31.07.2014. 08:00:50
http://metro-portal.hr/sankcije-ce-povecati-cijene-energije-za-europu/86466/