Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2011. 12:20:45
NEDOPUŠTENE TVARI

Sanitarna inspekcija istražuje ispravnost ambalaže Jaffa keksa

Provedena je analiza Jaffa keksa kojeg proizvodi Crvenka iz Srbije i na hrvatskom tržištu te će se po dobivenim rezultatima odlučiti o daljnjem postupanju

Fotografija vijesti

Uspostavljen je i kontakt s proizvođačem tog keksa, Crvenkom iz Republike Srbije, koji će dostaviti izjavu kao i specifikacije u odnosu na ambalažne materijale, navodi se u zajedničkom očitovanju ministarstava poljoprivrede i zdravstva objavljenom na internet stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Jaffa keksi koje proizvodi Crvenka sredinom ovog tjedna povučeni su iz prodaje u Sloveniji, a odluku o povlačenju tih keksa, s rokom uporabe 26. veljače ove godine, donio je zdravstveni inspektorat nakon što je utvrđeno da kartonska ambalaža sadrži nedopuštene tvari koje se kroz plastičnu foliju lako izlučuju na proizvod.

Naime, Institut za sigurnost zdravlja Republike Slovenije analizirao je kartonsku ambalažu i utvrdio da sadrži visoke vrijednosti fotoinicijatora benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji su opasni za zdravlje odraslih i djece.

U zajedničkom očitovanju Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva podsjeća se da je Uprava za sigurnost i kakvoću hrane Ministarstva poljoprivrede odgovorna za upravljanje i koordiniranje RASFF sustavom (sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinjete) te je određena za nacionalnu kontakt točku za RASFF prema Europskoj komisiji, te da do sada putem RASFF sustava nije stigla niti jedna obavijest u odnosu na postojeću opasnost migracije benzofenona i 4-metilbenzofenona iz ambalaže na predmetne kekse.

Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom (Narodne novine br. 125/09) propisani su specifični zahtjevi za papir i karton koji dolaze u neposredan dodir s hranom.

"Bitno je napomenuti da se predmetni keksi ne nalaze u direktnom kontaku s ambalažom za koju je u Sloveniji rezultatima analize utvrđena visoka vrijednost benzofenona i 4-metilbenzofenona, već su primarno pakirani u polipropilenskoj foliji koja je sukladno prethodno navedenom Pravilniku dozvoljena kao kontaktna ambalaža za predmetne kekse", navode dva ministarstva.

Ističu također da je uspostavljen kontakt s proizvođačem koji će dostaviti izjavu i specifikaciju u odnosu na navedene ambalažne materijale, da je izvanrednim nadzorom Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva provedeno uzorkovanje Jaffa keksa i na hrvatskom tržištu, te da će po dobivenim rezultatima odlučiti o daljnjem postupanju.

25.02.2011. 12:20:45
http://metro-portal.hr/sanitarna-inspekcija-istrazuje-ispravnost-ambalaze-jaffa-keksa/55792/