Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2010. 18:30:29
ANDRIJA HEBRANG

Sanaderovo svjedočenje nije naštetilo HDZ-u

Hebrang je izjavio da svjedočenjem bivšeg premijera pred saborskim povjerenstvom za privatizaciju Ine nije nanesena politička šteta HDZ-u

Andrija Hebrang
Andrija Hebrang (CROPIX)

Hebrang je na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru rekao da Sanaderovo svjedočenje nije politički naštetilo HDZ-u jer je, kako je rekao, Sanader izrijekom potvrdio da Predsjedništvo HDZ-a nije imalo pred sobom ugovor o privatizaciji Ine, da su članovi Vlade aneks na dioničarski ugovor dobili na dan sjednice na kojoj su odlučivali o prihvaćanju ugovora, kao i da premijerka Jadranka Kosor nije sudjelovala u radu tadašenjeg vladinog povjerenstva za privatizaciju Ine. "Aposlutno neće naštetiti. Nema političke štete. Odlučivali smo o onom što smo imali pred sobom", rekao je Hebrang.

Neuvjerljivom je nazvao tvrdnju Sanadera da je Kosor sudjelovala u radu povjerenstva o izradi ugovora naglasivši da svi članovi povjerenstva negiraju da je Kosor ikad bila na sastanku. "I danas je na eksplicitno pitanje je li Kosor sudjelovala u radu povjerenstva, Sanader šutio. Dakle, nije mogao reći potvrdno jer Kosor nikada nije bila na sjednici povjerenstva", rekao je Hebrang.

Na primjedbu novinara kako je Sanader rekao da je Kosor uputio na povjerenstvo kao svoju izaslanicu, Hebrang je ponovio kako svi članovi tvrde da ona nije bila na sastanku. "Jedno je što ju je on poslao, a drugo je li ona bila. I ja vas mogu negdje poslati, a da vi tamo ne stignete", kazao je.

Hebrang naglašava i da je Sanader pokušao "izdriblati" i činjenicu da Predsjedništvo HDZ nije pred sobom imalo ugovor kad je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec održao prezentaciju. "Sanader je to htio malo izdriblati, pa je govorio - raspravljali su o svim činjenicama, ali na pitanje jesu li imali pred sobom ugovor nije mogao potvrdno odgovoriti", rekao je Hebrang.

Naglašava i da su članovi Vlade, kad su 29. siječnja 2008. raspravljali i prihvaćali ugovor, njegove anekse dobili tek na dan sjednice. "Jesu li raspolagali s relevantnim podacima? Ne znam tko je na dan sjednice stigao pregledati sve te anekse", kazao je i ustvrdio kako to govori o tome "jesu li svi mogli baš sve znati". "Iz ovog proizlazi da nisu", rekao je Hebrang.

Upitan kako je moguće da članovi Vlade glasuju, a da nisu znali sve podatke, odgovorio je kako je tu riječ o tome da se vjeruje resornim ministrima i njihovim prijedlozima jer je nemoguće da svatko "uđe u dubinu problema". "Unutarnje povjerenje je načelo po kojem funkcionira Vlada", dodao je.

Hebrang je ustvrdio i kako je Sanaderovo svjedočenje pokazalo da je sadašnje stanje vezano uz Inu posljedica prvog ugovora o privatizaciji iz 2003., ugovora vlade Ivice Račana. "Kao posljedicu prvog ugovora danas imamo nesrazmjer između vlasničkih i upravljačkih prava", rekao je Hebrang. (hina/metro-portal)

 

12.10.2010. 18:30:29
http://metro-portal.hr/sanaderovo-svjedocenje-nije-nastetilo-hdz-u/49623/