Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2011. 19:08:01
VRAĆA SE IVO

Sanader želi da ga Austrija što prije izruči Hrvatskoj

Je li riječ o još jednom spinu bivšeg premijera doznat ćemo 21. lipnja kada je zakazano ročište

Sanader
Sanader (Vjekoslav Skledar/CROPIX )

Ako možemo vjerovati njegovom odvjetniku Goranu Suiću, Ivo Sanader će na ročištu 21. lipnja u Linzu zatražiti hitan postupak izručenja Hrvatskoj, doznaje Hina. 

"Sanader je donio odluku da na ročištu 21. lipnja zatraži hitan postupak izručenja Hrvatskoj i to iz razloga što se posljednjih dana njegovo ime vezuje uz moguće negativne konotacije Hrvatskih pregovora s EU", kazao je Suić Hini u kratkoj telefonskoj izjavi.

Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu raspravljat će 21. lipnja o izručenju Sanadera Hrvatskoj, pošto je sud u Salzburgu 9. svibnja odlučio da se Sanadera može izručiti. Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan uložio je žalbu protiv te odluke.

Suić je rekao da će se Sanader na tom ročištu u povodu žalbe tražiti hitno izručenje. Nije želio pritom govoriti o tome u kojem će se periodu izvršiti izručenje Hrvatskoj jer je to, dodao je, stvar suda.

Bivši hrvatski premijer uhićen je lani, 10. prosinca u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Hrvatska Sanadera tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj. U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije u Beču još nije okončalo istragu protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca u Austriji. "Čekamo na rezultate provjere otvaranja još jednog računa, koju smo naložili", izjavio je nedavno glasnogovornik državnog odvjetništva u Beču Martin Ulrich.

Sanader je ranije izjavio kako se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti i zatražio je suđenje u Austriji. Njegov austrijski odvjetnik tvrdio je da u Hrvatskoj ne postoje preduvjeti za pravičan postupak u smislu Međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

09.06.2011. 19:08:01
http://metro-portal.hr/sanader-zeli-da-ga-austrija-sto-prije-izruci-hrvatskoj/59941/