Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2009. 20:16:56
POVRATAK DR.IVE

Sanader želi Bebićevu fotelju?

Bivšem premijeru ostaju samo dva tjedna da riješi zamrzavanje saborskog mandata koji sa sobom nosi i krasan mali detalj poznat pod nazivom imunitet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )

Bivši premijer Sanader, koji se očito poželio vratiti u politiku, nesumnjivo kako bi ispravio sve pogreške, a usput i dohvatio kakav imunitet jer mu se razne istrage sve više približavaju, morat će požuriti jer mu zamrzavanje mandata saborskog zastupnika istječe za dva tjedna.

No,  mjesto saborskog zastupnika možda je malo previše 'obično' za osobu Sanaderovog kalibra pa bi se bivši premijer, prema pisanju Indexa, mogao vratiti kao šef Sabora.

Kako bi jedan takav obrat bio proceduralno izvediv nije poznato, ali ako se uzme u obzir kako je izvršena zamjena premijera i premijerke nije teško zaključiti da je takva opcija u Hrvatskoj potpuno realna i izvediva.

Ono što najviše ide u korist toj 'realnoj mogućnosti' je prijateljstvo sadašnjeg predsjednika Sabora Luke Bebića sa Sanaderom, a prijateljstvom se u HDZ-u, kako je već mnogo puta viđeno, može daleko dogurati. Kako je Luka Bebić nakupio fin broj godina i već se neko vrijeme može čuti da je spreman za mirovinu, nije teško zamisliti situaciju u kojoj, u stilu svog velikog prijatelja, najavljuje povlačenje i odmor, a svoju visoku poziciju prepušta počasnom predsjedniku stranke, Ivi Sanaderu.

Kako premijerka Kosor nije željela komentirati ništa u vezi povratka svojeg prethodnika, a reakcija drugih visokih dužnosnika na moguće zasjedanje Sanadera u glavnu saborsku fotelju nema, ne preostaje ništa drugo nego čekati potvrdu ili demantiranje.

Jedino u što nema razloga sumnjati je da vrh HDZ-a trenutno prolazi kroz period prepun vrlo 'zanimljivih' situacija koje bi, kako se čini, mogle kulminirati prije nego država dobije novog predsjednika. S druge strane, možda je sve to uključeno u 'veliki plan' o povratku, ali to, kao i mnoge druge stvari o bivšem premijeru, po svoj prilici neće tako skoro izaći na svjetlo dana.

16.12.2009. 20:16:56
http://metro-portal.hr/sanader-zeli-bebicevu-fotelju/28729/