Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2010. 13:35:11
BEBIĆ:

Sanader u Saboru? Ne u dogledno vrijeme

POGLEDAJTE VIDEO: Upitan na čiju stranu bi stao - Sanaderovu ili Kosoričinu - kad bi se bivši premijer vratio u saborske klupe, Bebić je izbjegao iznijeti opredjeljenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek /CROPIX / Infopunkt)
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić danas je izvijestio da će Sabor prvu ovogodišnju sjednicu početi 27. siječnja koja će trajati pet tjedana, te ustvrdio kako ne misli da će bivši čelnik HDZ-a Ivo Sanader u skorije vrijeme aktivirati svoj zastupnički mandat.

"Osobno mislim da to neće biti u dogledno vrijeme", odgovorio je Bebić novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Naglasio je da nije zaprimio Sanaderov zahtjev za aktiviranje mandata niti ima naznake da će ga uskoro i primiti, napomenuvši da, u slučaju zaprimanja takvog zahtjeva, kao predsjednik Sabora o tome odmah mora izvijestiti Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Upitan hoće li, odluči li se Sanader na povratak u saborske klupe, stati na njegovu stranu ili ostati lojalan njegovoj nasljednici na čelu HDZ-a i Vlade Jadranki Kosor, Bebić je odgovorio kako je uvjeren da i Sanader podupire Vladu.

"Osobno sam uvjeren da Sanader podupire rad Vlade i da ništa neće učiniti protivno interesu HDZ-a i stabilizacije u Hrvatskom saboru. Ne dolazi u obzir stvaranje nikakve oporbe u HDZ-u kao što je bilo 1994. Ako se (Sanader) i vrati u Sabor, ništa se neće promijeniti u potpori HDZ-u, koaliciji i Vladi", dodao je.

Na pitanje očekuje li, budući da je zajedno sa Sanaderom sudjelovao na konferenciji za novinare 3. siječnja kada je pokušan puč u HDZ-u, da će ga se Jadranka Kosor "riješiti" kao i Sanadera, odgovorio je da ništa takvo ne očekuje, opovrgnuvši novinarske navode o pokušaju puča u HDZ-u.

"Već sam rekao da to ne ocjenjujem kao puč. To što nekome odgovara da preuveličava stvari, to je drugo pitanje", poručio je novinarima.

"Smatram da u HDZ-u nema nikakvih posebnih potresa koji bi učinili mogućim destabilizaciju saborske većine. U potpori Vladi premijerke Kosor nije došlo ni do kakvih promjena", dodao je Bebić.

Novinare je pozvao da mu navedu neki slučaj kada je u pitanje doveo svoju potporu Vladi, ističući da je uvijek podupirao Vladu, te da sve što ona čini smatra pozitivnim iskoracima.

Bebić je izvijestio da na predloženom dnevnom redu 16. sjednice Sabora ima 59 točaka, ali da od Vlade očekuje još zakonskih i drugih prijedloga.

Kao prioritete prvog ovogodišnjeg zasjedanja naveo je donošenje pet tzv. europskih zakona (dva u prvom i tri u drugom čitanju), te promjene Ustava RH, koje bi, smatra, mogle biti izglasane prije kraja prvog tromjesečja.

O ustavnim promjenama, napomenuo je Bebić, ovisi i donošenje preostalih 12-tak europskih zakona, a čime bi, istaknuo je, Hrvatska u cijelosti zaključila posao oko usklađivanja svoga zakonodavstva s propisima EU. Do sada je, podsjetio je, Sabor donio ukupno 212 takvih zakona. (hina/metro-portal)

 

19.01.2010. 13:35:11
http://metro-portal.hr/sanader-u-saboru-ne-u-dogledno-vrijeme/30979/