Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2009. 13:44:28
POLITIKANTSKI SOKAK

Sanader u saboru bahato letio na 'krilima pobjede'

Premijer, kako su mu napomenuli iz oporbe, još nije naučio da Saboru odgovara, a ne postavlja pitanja.

(Bruno Konjević, CROPIX)

I oni koji nisu izišli na izbore su glasovali, jer je to njihov izbor, izjavio je danas u Saboru premijer Ivo Sanader, poručujući SDP-ovcima da ne mogu promijeniti izborni rezultat, "koji govori da je HDZ s partnerima dobio izbore".

"Nemojte se truditi promijeniti dojam izbora", uzvratio je Sanader na pitanje Nadice Jelaš (SDP) koliko košta cijena kubičnog metra plina, koja je ustvrdila da je "puno lakše dizati cijene plina, nego izmisliti antirecesijske mjere".

"Trudite se postavljati pitanja koja bi trebala sugerirati da Vlada loše radi, ali niste vi kriterij, nego građani, koji su nam u nedjelju dali povjerenje", poručio je Sanader Mariju Habeku (SDP), koji ga je upitao za koliko je u proteklih pet godina povećan vanjski dug Hrvatske.

"U kojem sokaku", reagirala je pitanjem iz klupe Habekova stranačka kolegica Ingrid Antičević-Marinović, na što joj je Sanader odgovorio da se radi o Zadru. "Ako je Zadar sokak, onda svaka čast", dodao je. Habeka je, pak, podsjetio da je udio države u vanjskom dugu 2003. bio 33, a da je danas 19 posto.

Nezadovoljan odgovorom, Habek je ustvrdio da je vanjski dug 2003. bio 20 milijardi kuna, da je umeđuvremenu udvostručen te da sada iznosi 40 milijardi, a da je stanje u gospodarstvu "gore nego ikad".

"Neka građani procijene gdje je otišlo tih 20 milijardi, a nemojte pritom misliti da će oni zaboraviti vaše satove i autiće koje ste kupovali za 4,5 milijuna kuna", poručio je Habek premijeru.

Brankica Crljenko (SDP) Sanadera je upitala zna li koliko košta jedan kilovatsat električne energije, na što joj je premijer uzvratio protupitanjem - "znate li vi da smo mi dobili izbore u nedjelju, da smo dobili izbore prije godinu i pol dana, a vi valjda spavate".

"Nastavite s ovom šupljom retorikom i politikantstvom i mi smo sigurni i za iduće izbore", poručio je Sanader. "Vrijeme je da naučite da ste ovdje kako bi odgovarali, a ne postavljali pitanja", uzvratila mu je Crljenko.

Pozdravi od nezaposlenih prije prijedloga prekida sjednice

Premijer Sanader popodne je u Saboru izvijestio da vladajući razmišljaju da se, jutros započeta saborska sjednica, idući tjedan privremeno prekine, kako bi se, rekao je, izbjeglo prenošenje predizborne kampanje za drugi izborni krug s lokalnih sredina u sabornicu.

"Možda ćemo se dogovoriti da se idući tjedan ne vodi kampanja u Saboru, nego u gradovima i općinama gdje joj je i mjesto", poručio je premijer u nastavku aktualnog prijepodneva.

Premijer je to izjavio odgovarajući SDP-ovoj zastupnici Željki Antunović, koja ga je upitala zna li koliko hrvatskih građana dnevno ostaje bez posla.

Sanader joj je odgovorio kako mu je poznat taj podatak te ju pozvao da se za precizne podatke obrati Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji svakodnevno dostupnima čini podatke o zaposlenosti i nezaposlenosti.

Premijer je napomenuo da je misija MMF-a dva tjedna analizirala kako se državne institucije nose s krizom, te, "unatoč tomu što je većina očekivala kritike, rekli da se Vlada dobro nosi s krizom".

"Tim sam riječima zadovoljan, ali ne i situacijom. Zato nam ključnom ostaje borba za svako radno mjesto", poručio je Sanader.

Nezadovoljna odgovorom, Antunović je kazala da u Hrvatskoj dnevno bez posla ostaje 426 osoba, ili 12.809 mjesečno, što je, naglasila je, jednako broju Trogirana ili građana Garešnice.

"Za nezaposlene ništa niste učinili. Prenosim vam zato pozdrave 265 tisuća nezaposlenih i oko 800 tisuća članova njihovih obitelji, koji vjerojatno nisu izašli na izbore, jer muku muče kako preživjeti", poručila je Sanaderu.

Tonino Picula (SDP) premijera je upitao zna li koliko radnika svaki dan dolazi na posao, a ne dobiva plaću, na što mu je Sanader odgovorio da Vlada čini sve kako bi sačuvala radna mjesta, pa i apelom na poduzetnike da krizu ne koriste da bi otpuštali radnike.

"U tom smislu poduzimamo sve, razgovaramo s HUP-om i drugim poduzetnicima i pozivamo ih da se zajedno s nama bore za svako radno mjesto", rekao je premijer.

Picula je, izrazivši nezadovoljstvo odgovorom, rekao da više od 50 tisuća radnika dolazi na posao i ne prima plaću, te da je generator nelikvidnosti država i poduzeća u njezinom vlasništvu koja ne plaćaju privatnom sektoru.

Miljenko Dorić (HNS) upitao je ministra pravosuđa Ivana Šimonovića kakva je to Hrvatska pravna država kada njegovo ministarstvo ne traži izručenje u 40 posto slučajeva osumnjičenih za ratne zločine lociranih u nekoj stranoj zemlji.

"Mi smo takva pravna država u kojoj vi iznosite takve neprovjerene podatke i umjesto da se obratite Ministarstvu neprovjerenim podacima pravite scene", odgovorio mu je ministar Šimonović. (hina/metro-portal)

20.05.2009. 13:44:28
http://metro-portal.hr/sanader-u-saboru-bahato-letio-na-krilima-pobjede/18005/