Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2009. 13:52:08
HYPO PROVIZIJA

Sanader razmišlja o pravnom obračunu s HRT-om i EPH-om

Bivši premijer uvjeren je kako su mediji započeli hajku na njega - HRT-ova emisija "Otvoreno" bila je kap koja je prelila čašu

(Karmen Mrkić/CROPIX)
Bivši premijer i počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je danas navode novinara EPH Gordana Malića iznesene u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" da je od Hypo-Alpe-Adria Banke dobio proviziju za posredovanje u poslu, ustvrdivši da se radi o nedemokratskom, neprofesionalnom i huškačkom scenariju i "prljavom poslu", te najavljujući preispitivanje moguće tužbe.

"S gnušanjem odbacujem navode novinara EPH Gordana Malića iznesene u dosad neviđenom, nedemokratskom, neprofesionalnom i huškačkom scenariju u emisiji Otvoreno. To je nastavak kampanje koju EPH već neko vrijeme vodi protiv mene i HDZ-a unoseći razdor u stranku putem difamacija i kleveta", stoji u priopćenju što ga je Sanader uputio HRT-u i drugim medijima, a u kojem najavljuje kako će od odvjetnika tražiti "da se ispita moguća tužba".

Sanader je pozvao vijeće HRT-a i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) da se očituju o tom slučaju u kojem se, kako navodi, nije dalo prilike da onaj o kome se govori iznese svoje mišljenje.

"U toj je emisiji, nadalje, prijeđena svaka normalna granica", ocjenjuje Sanader osvrćući se na dokument kojega je Malić predstavio u emisiji, a koji potvrđuje navodno Sanaderovo dobivanje provizije. Malić je u "Otvorenom" predstavio dokumente prema kojima je financijska direktorica Globus grupe u vlasništvu Miroslava Kutle ispričala DORH-u da je Sanader dobio 800 tisuća ondašnjih njemačkih maraka za posredovanje u kreditiranju.

"Nije riječ ni o kakvom novom dokumentu, nego o bezvrijednom papiru koji kruži Hrvatskom već desetak godina i koji je već bio demantiran u "Feralu" od strane Ante Nobila, ondašnjeg odvjetnika Miroslava Kutle. Isto tako je i DORH te tobožnje dokaze o tobožnjoj mojoj proviziji davno odbacio", navodi se u priopćenju. Sanader dodaje kako to podsjeća i na "onu stupidnu klevetu koja se iz istih krugova pojavila prije izbora 2007.", o tome da su on i HDZ "sakrili 20 tona zlata", a što je DORH, naglašava, također odbacio.

"Novinar EPH Malić i voditeljica Otvorenog služili su se relativizirajućim izrazima, znajući da iznose klevete, što je još jedan dokaz da su bili svjesni u koji se se prljavi posao upustili", zaključuje Sanader. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 13:52:08
http://metro-portal.hr/sanader-razmislja-o-pravnom-obracunu-s-hrt-om-i-eph-om/28775/