Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2011. 16:16:00
VRIJEME PROPITIVANJA

Sanader po zakonu ima pravo na zastupničku plaću

Riječ je o Zakonu o obvezama i pravima zastupnika u Hrvatskome saboru i Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Damjan Tadić/CROPIX)

Zastupnici u Hrvatskom saboru, koji su danas na upit novinara, komentirali zahtjev Ive Sanadera upućenog stručnim službama Hrvatskog sabora da mu se počne isplaćivati zastupnička plaća, kao i zaostaci, redom su navodili da na to Sanader ima pravo po postojećoj zakonskoj regulativi, ali i da takvu zakonsku regulativu treba propitati, pišpe Hina.

Riječ je o Zakonu o obvezama i pravima zastupnika u Hrvatskome saboru i Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Ivo Sanader nije ništa drugo do saborski zastupnik kao i svi ostali i što vrijedi za ostale vrijedi i za njega, to je dio regulative, kazao je Josip Friščić (HSS). Naglasio je da spada u skupinu onih koji smatraju da treba sjesti i vidjeti na koji se način se ta prava ostvaruju, pogotovo u takvim situacijama, ali i dodao da nije za afere. Neke stvari možda i nisu dobro regulirane, ali su takve kakve jesu. Nisam zato da od toga pravimo afere, nego da naprosto službe koje su za to zadužene rješavaju to u skladu s regulativom, kazao je.

"Ako nekoga nema mjesecima i godinama na poslu, jer Sabor je naš posao, teško je pojasniti da za to vrijeme ima pravo na primanja kao da to sve skupa obavlja", kazao je Josip Friščić.

Na pitanje postoji li mogućnost dogovora vladajuće većine sa Sanaderom, Friščić je odgovorio da nisu željeli niti su za pregovorima imali potrebe.

"On je zastupnik HDZ-a i oni promišljaju na koji način konzumiraju svoje pravo od 66 zastupnika u odnosu na one kojih privremeno nema", dodao je. Friščić je ponovio da on jest za izmjenu zakona koji regulira takve situacije i to u ovom sazivu, kako ne bi ostavljali repove za druge.

"Zakoni su takvi kakvi jesu, a taj nije osobito pravedan ni pošten. Čovjek kojega se tereti da je opljačkao svoju zemlju, sad od te zemlje traži još i plaću i to kao bjegunac pred zakonom", kazao je Nenad Stazić (SDP). Dodao je i da to nije prvi takav slučaj. "To se dogodilo i sa Glavašem i mislim da bi trebalo promijeniti propise da oni koji ne priznaju pravosuđe ove zemlje, ne mogu od nje dobiti ništa, a kamoli plaću", rekao je Stazić.

Na pitanje što ako se utvrdi da Sanader nije kriv, Stazić je ponovio da je zakon takav kakav jest i da će mu ta prava ostati, ali da bi trebalo razmotriti okolnost da je netko bjegunac pred pravosuđem. "Dok nije pravomoćno osuđen, uistinu je nevin i to je tako, ali kad netko ne priznaje pravosuđe jedne države onda od te države nema pravo tražiti ništa. On ne priznaje državu, pa država ne treba priznavati njega", ustvrdio je Stazić. Zamoljen da komentira Friščićevo stajalište da bi te propise trabalo promijeniti još u ovom sazivu, Stazić je naveo da je Friščić, skupa s koalicijskim partnerima, imao dovoljno vremena da se to promjeni pa nije učinio ništa.

I Andrija Hebrang (HDZ) navodi da je Sanaderov zatjev za plaću utemeljen na postojećem zakonu. "Nitko nije kriv tko nije pravomoćno osuđen i ima pravo na plaću dok nije pravomoćno osuđen", kazao je Hebrang. "Što se tiče djelovanja tog zahtjeva retroaktivno, doista postavljam pitanje je li to opravdano, i to moraju odgovoriti pravnici", dodao je. Na pitanje je li riječ o dogovoru između HDZ-a i Sanadera da on primjerice zamrzne mandat u Saboru, Hebrang je odgovorio da je "zadnji dogovor između HDZ-a i Sanadera star već nekoliko godina".

17.06.2011. 16:16:00
http://metro-portal.hr/sanader-po-zakonu-ima-pravo-na-zastupnicku-placu/60268/