Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2012. 17:26:00
MOLIM?

Sanader optužio Fiolića i Čobankovića da lažu

Sanaderovo samozavaravanje i ego mu očito jednostavno ne dozvoljavaju mogućnost razmišljanja o stvarnoj krivici

Jednostavno ne možeš vjerovati što je u stanju ispaliti ...
Jednostavno ne možeš vjerovati što je u stanju ispaliti ... (Arhiva)

Bivši premijer Ivo Sanader danas je u sjedištu USKOK-a odbacio optužbe da je s bivšim stranačkim kolegom Stjepanom Fiolićem dogovarao prodaju zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici, ustvrdivši da ga Fiolić i bivši ministar Petar Čobanković pod pritiskom lažno terete.

Izlazeći nakon manje od sat vremena s razgovora na koji je pozvan kao osumnjičenik Sanader je okupljenim novinarima kazao da se s Fiolićem nikada nije dogovarao o prodaji poslovne zgrade u Planinskoj, niti mu je Fiolić za uzvrat "ikada dao i kunu".

No, žestoko se obrušio na objavu iskaza bivšeg ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Čobankovića koji je danas, zajedno sa snimkom njegova svjedočenja, objavljen u Jutarnjem listu.

"Sukladno dosadašnjih praksi tijela kaznenog progona, mislim na DORH i USKOK, danas me dočekalo Čobankovićv iskaz u hrvatskim medijima. Prije toga smo već vidjeli dva Fiolićeva iskaza. Prvi put kada je govorio istinu je rekao da je za razliku u cijeni koju je navodno ostvario prodajom te zgrade izgradio kuću svom sinu. Nakon toga, prema pouzdanim informacijama, na Fiolića je vršen strašni pritisak pa i putem odvjetnika, a onda je on pod prijetnjama i pritiscima promijenio iskaz i mene lažno teretio", kazao je Sanader. Dodao je da ne želi spekulirati od koga su dolazili pritisci prema Fioliću.

"Dakle Fiolić laže, ali je znakoviti to da se ponavljaju kršenja ustavnih načela, kršenja zakona, jer se ljude trpa u zatvor, vrši pritisak na njih, a kada mene terete dobiju puno bolju poziciju u procesu. Neki od osumnjičenika postanu svjedoci, a neki kupe eventualno bolju presudu sutra", ustvrdio je Sanader.

Upitan da li mu Fiolićev i Čobankovićev iskaz USKOK-u štete Sanader je kazao da mu "šteti njihova laž.

"Ljudi lažu pod pritiskom. Ja razumijem da je to u nekakvom strahu, ali mislim da ovome moramo stati u Hrvatskoj na kraj. Ovdje je naprosto riječ o tome da se ljude pritišće da lažu", zaključio je Sanader.

Kazao je i da ga novi postupak ne zabrinjava jer je "uvjeren da će istina pobijediti".

Tvrdi da nakon pokretanja ovog postupka nije razgovarao s Fiolićem, no nije želio prokomentirati medijske tvrdnje da je u vrijeme pokretanja prvog postupka na Fiolićevom imanju sakrio vrijedne slike i odijela.

"To uopće nije inkriminacija, idemo govoriti o inkriminacijama", kazao je Sanader, ponovivši da je danas sve USKOK-ove sumnje odbacio.

Njegova obrana najavila je da će zbog curenja iskaza iz istrage, ali i načina na koji tužiteljstvo prikuplja dokaze pokrenuti postupak na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Od početka pričamo jednu te istu stvar, da istraga koja je tajna završi u medijima prije nego mi uopće dođemo u situaciju da damo obranu, a da i ne govorimo o situacijama kako se pribavljaju dokazi, na koji način i kako tužiteljstvo, a kasnije i sud dolazi do određenih dokaza", kazala je odvjetnica Jadranka Sloković.

Osim protiv Sanadera, Fiolića i Čobankovića istraga u slučaju Planinska, zbog nezakonitosti teških 26,4 milijuna kuna, vodi se i protiv sudskog vještaka Mate Bitange.


13.07.2012. 17:26:00
http://metro-portal.hr/sanader-optuzio-fiolica-i-cobankovica-da-lazu/72589/