Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2010. 00:32:17
VLADIMIR ŠEKS:

Sanader može aktivirati saborski mandat nakon 15. siječnja

Odluka o aktiviranju mandata zastupnika je na Sanaderu, rekao je Šeks i dodao da je moguće vratiti se u HDZ i nakon brisanja iz članstva

(Goran Mehkek/Cropix)

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks izjavio je večeras u emisiji "Otvoreno" Hrvatske televizije kako Ivo Sanader ima pravo aktivirati svoj mandat zastupnika u Hrvatskom saboru 15. siječnja, jer je to dan kada on može pokrenuti mehanizam za pokretanje mandata.

"Hoće li to učiniti, drugo je pitanje", rekao je Šeks dodavši kako Sanader tek 15. siječnja stječe mogućnost i pravo da aktivira zastupnički mandat.

Šeks je istaknuo i kako glede povratka u HDZ, član komu je članstvo prestalo brisanjem može pod određenim okolnostima i uvjetima odlukom vrhovnog stranačkog tijela biti vraćen u HDZ. "To može biti na temelju molbe ali je to stvar daleke spekulacije i budućnosti," rekao je.

Podsjetio je i kako jedan od načina prestanka članstva u HDZ-u jest brisanje iz članstva te da je ta mjera primijenjena u pogledu Ive Sanadera.

"On je brisan iz članstva zbog tog što je Predsjedništvo HDZ-a utvrdilo da je on teško povrijedio interese HDZ-a i nanio štetu ugledu stranci", rekao je Šeks dodavši kako je time, što je prestao biti član HDZ-a njemu de facto prestao i status počasnog doživotnog predsjednika HDZ-a.

Napomenuvši kako je Luka Bebić i dalje predsjednik Sabora, Šeks je kazao kako se nikoga ne može kazniti za dato mišljenje ili glas i izraženo političko stajalište.

"Njegov odnos i položaj u HDZ-u će u bitnom ovisiti od njega samoga", rekao je dodavši ako se on bude kretao u onom što je Ustavom, Poslovnikom i zakonima utvrđeno, neovisno o njegovim stajalištima i političkim gledištima, Bebić ostaje predsjednik Sabora i nema nikakva razloga da ga se s tog položaja smjenjuje. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 00:32:17
http://metro-portal.hr/sanader-moze-aktivirati-saborski-mandat-nakon-15-sijecnja/30004/