Metro-portal.hr

objavljeno 20.12.2009. 15:15:19
DER SPIEGEL:

Sanader lobirao za prodaju Hypo banke

I inozemni mediji počeli su povezivati bivšeg premijera s malverzacijama

Edmund Stoiber i Ivo Sanader
Edmund Stoiber i Ivo Sanader (Nikola Vilić / CROPIX)

Njemački tjednik Der Spiegel objavio je članak o kontroverznoj prodaji Hypo Group Alpe Adria u Hrvatskoj bavarskoj banci Bayern LB, a u prodaju je navodno bio umješan i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader.

Upravo je povezanost Sanadera s nekadašnjim premijerom Bavarske Edmundom Stoiberom bila ključna za operaciju koja je počela u kolovozu 2007. kada je Stoiber posjetio Hrvatsku kako bi, između ostalog, lobirao za prodaju.

Naime, Bayern LB nije mogao kupiti Hypo bez „dozvole" HNB-a, pošto je bavarska banka bila u suvlasništvu Riječke banke u trenutku kada je ona oštećena za 90 milijuna eura. 

Nakon početnog protivljenja, HNB je Bayern LB-u dao zeleno svjetlo za kupnju Hypo Group Alpe Adria, vjerojatno na poticaj bivšeg premijera Sanadera. Stoiber je za Spiegel priznao da je „iskoristio svoje političke veze u Hrvatskoj" ali da je sporazum HNB-a i Bayern LB-a tada već bio postignut.

Međutim, Bavarski državni ured izdao je još 19. kolovoza 2007. priopćenje iz kojeg je očito da sporazum nije sklopljen prije „Stoiberove intervencije". Bivši bavarski premijer je, naime, tada rekao: „Pristanak HNB-a bio bi važan signal za dalje produbljivanje izvrsnih bavarsko-hrvatskih odnosa."

Iz navedenog proizlazi da su upravo prisni odnosi Stoibera i Sanadera omogučili prodaju jedne banke drugoj, a guverneru HNB-a preostalo je tek da u pregovorima pokuša izvuči što više za Hrvatsku. Bavarci su se tako prvo ispričali za napuštanje Riječke banke u teškim trenucima, a zatim pristali na pojačani due dilligence proces i na akumulaciju kapitala višu od zakonskog minimuma.

20.12.2009. 15:15:19
http://metro-portal.hr/sanader-lobirao-za-prodaju-hypo-banke/28991/