Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2010. 21:13:54
JADRANKA KOSOR:

Sanader je naštetio ugledu stranke, a tako se nismo dogovorili

Kosor je obrazložila kako predsjedništvo HDZ-a smatra da bi Sanaderov istup mogao dovesti do rušenja Vlade i ugrožavanja pregovora s EU

(Bruno Konjević/Cropix)

Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je na večerašnjoj konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a kako je počasni predsjednik stranke Ivo Sanader brisan iz članstva jer je svojim jučerašnjim istupom prekršio Statut HDZ-a, naštetio ugledu stranke i vodio rušenju koalicijske Vlade.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a koja je trajala više od tri sata, Kosor je novinare izvjestila da je za brisanje Sanadera glasovalo 16 članova, protiv su bili predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, saborski zastupnik Mario Zubović i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a suzdržani su bili ministrica Bianca Matković, te saborski zastupnik Petar Selem. Sjednici Predsjedništva Sanader nije nazočio, a Bebić je odmah nakon završetka sjednice otišao iz stranke.

Premijerka je izvjestila da su konzultacije u stranci trajale od ranoga jutra, najprije užeg čelništva, a potom i čelnika županijskih ogranaka stranke. Svi su se predsjednici županijskih ogranaka složili da je Sanaderov istup bio "neviđeni presedan", a Predsjedništvo je odluku o brisanju Sanadera iz članstva donijelo na prijedlog užeg vodstva stranke koje čine predsjednica, zamjenik, potpredsjednici i glavni tajnik stranke, a koje je prijedlog o brisanju Sanadera donijelo jednoglasno.

Obrazlažući odluku, premijerka je naglasila kako je ocjena čelništva HDZ-a da bi Sanaderov jučerašnji istup mogao dovesti do rušenja Vlade, a slijedom toga, naglasila je, u opasnosti bi bili pregovori s EU.

"Zaustavljanje pregovora apsolutno ne možemo dopustiti jer je program HDZ-a ulazak Hrvatske u EU", kazala je naglasivši kako HDZ ima većinu u Vladi i kako nisu mogli dozvoliti da ono što se jučer dogodilo dovede i do rušenja Vlade.

Jučerašnji istup i Sanaderove ocjene koje je izrekao da je Vlada trgovala teritorijem, da je stranka loše vođena i da je rezultat HDZ-a na predsjedničkim izborima bio katastrofalan, kazala je Kosor, vode k raskolu HDZ-a i vladajuće koalicije, odnosno prijevremenim izborima.

Upozorila je kako bi to zaustavilo sve procese na najmanje šest mjeseci, a imalo bi i financijskog utjecaja. Time bi se, nastavila je, "nepovratno izgubilo dragocjeno vrijeme za Hrvatsku".

"Tako se nismo dogovorili", rekla je Kosor komentirajući Sanaderov istup. Da je bilo tko od nas ovdje prije osam mjeseci na taj način sazvao konferenciju za novinare, kao što je to napravio Sanader, izletio bi iste sekunde iz stranke kroz prozor, rekla je.

Sanaderov nastup 'ja se sad vraćam', nije u redu nakon "svih teških odluka koje je ova Vlada morala donijeti", ustvrdila je.

"Ja na taj način ne mogu voditi stranku, da ja snosim odgovornost, a netko drugi vuče konce", rekla je odlučno premijerka Kosor.

Nije htjela govoriti o tome kako će se čelništvo stranke odnositi prema Luki Bebiću rekavši samo kako danas govori "o današnjoj odluci, a sutra je novi dan".

Upitana boji li se Sanaderova povratka u Sabor, rekla je kako se ne boji i podsjetila da je Sanader prije šest mjeseci rekao da odlazi i da se neće vratiti u aktivnu politiku. "Imali smo puno poštovanje prema toj odluci, makar do kraja nismo, kao ni javnost znali zašto je otišao. Prema tome i povratak u Sabor, na koji ima pravo, svakako bi zahtijevao, a to su normalna pravila ponašanja u uređenoj državi i stranci, onda reći, ako se vraća, zašto je otišao", dodala je te na novinarski upit koji su razlozi Sanaderova povratka odgovorila da to treba "pitati njega".

Prema Statutu HDZ-a, članak 13, odluku o brisanju iz članstva donosi nadležno tijelo HDZ-a kojemu član pripada, odnosno nadležno tijelo više razine gdje član obnaša određenu dužnost većinom glasova svih članova. Prema istom članku, član stranke može biti brisan iz članstva u slučaju nanošenja štete političkim interesima ili ugledu stranke. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 21:13:54
http://metro-portal.hr/sanader-je-nastetio-ugledu-stranke-a-tako-se-nismo-dogovorili/29989/