Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2018. 09:31:00
NOVOSTI

Samsung Messages i Android Messages su kompatibilni zahvaljujući RCS-u

Samsung usvaja Googleovu platformu za razmjenu poruka temeljenih na RCS-u kojom vlasnici Galaxy pametnih telefona dobivaju poboljšani doživljaj razmjene poruka

Poruke napokon postaju kompatibilne
Poruke napokon postaju kompatibilne (Arhiva)

RCS ili interaktivni protokol Rich Communication Services,korisnički nazvan Chat, kombinira najbolje od Facebook Messenger, iMessage i WhatsAppa u jednu platformu. U biti mijenja stari SMS i umjesto mobilne veze se oslanja na podatkovnu. Omogućuje pokretanje grupnih razgovora, slanje audio poruka, videa ili fotografija visoke razlučivosti, prikazivanje indikatora tipkanja i čitanje zapisa itd.

Protokol je formiran od strane grupe promotora industrije u 2007 godini i gotovo desetljeće živio je samo na papiru. Ali ove godine je Google odlučio primiti stvar u svoje ruke. Surađivali su s 55 operatora, Microsoftom i desetak proizvođača pametnih telefona kako bi dodali još neke korisne značajke za Chat u cilju poboljšanja komunikacije. Na primjer Samsungova suradnja s Googleom osigurala je da aplikacija Samsung Messages neprimjetno funkcionira s Googleovom aplikacijom Android Messages.

Samsung prvo planira značajke prenijeti na Galaxy S8 i S8 +, nakon koje slijedi S8 Active, S9, S9 +, Note8, Note9 i odabrane modle serije A i J s Androidom 9.0 ili novijim. Na kraju, novi Galaxy telefoni nativno će podržati RCS kada prvi puta krenu u prodaju.

Sada pročitajte službeni objavu:

Tvrtke Samsung i Google najavile su proširenje suradnje kako bi korisnicima pružili poboljšani doživljaj razmjene poruka na pametnim telefonima, ubrzavajući inicijativu industrije prema globalnoj pokrivenosti i interoperabilnosti s bogatim komunikacijskim uslugama (Rich Communications Services - RCS). Suradnja osigurava rad Android Messages i Samsung Messages s RCS porukama, omogućujući tako značajke kao što su razgovor preko WiFija, stvaranje grupnih razgovora, prikazivanje indikatora tipkanja i čitanje zapisa te dijeljenje fotografija i videozapisa visoke razlučivosti.

Android Messages i Samsung Messages radit će s RCS tehnologijom, uključujući cloud i poslovne platforme. Do sada su Google i Samsung surađivali pri prilagođavanju RCS tehnologije u odabrane Samsungove proizvode, no proširenjem suradnje, Samsung će proširiti dostupnost RCS tehnologije na postojeće pametne telefone*, počevši od Galaxy S8 i S8+. Novi Samsung Galaxy pametni telefoni imat će integriranu značajku RCS poruke**, a moći će se koristiti unutar telekoma koji podržavaju RCS. To znači da će korisnici i brendovi moći uživati u naprednijim mogućnostima razmjene poruka s korisnicima Android Messagesa i Samsung Messagesa.

„U Samsungu se pridržavamo modela otvorene suradnje kako bismo donijeli premium iskustvo korisnicima naših proizvoda. Proširenjem suradnje s Googleom, naši korisnici će moći iskusiti poboljšani doživljaj razmjene poruka, omogućujući im da bez problema razgovaraju s prijateljima i obitelji preko platforme za slanje poruka. Ova suradnja pomoći će u daljnjem razvoju industrije u naprednim porukama i globalnoj RCS pokrivenosti.", rekao je Patrick Chomet, izvršni potpredsjednik i voditelj tima za inovacije proizvoda i usluga u Samsung Electronics.

Radili smo s mobilnom industrijom kako bismo nadogradili iskustvo slanja poruka na Androidu pomoću RCS-a. Samsung je bio glavni suradnik ove inicijative, a naše će partnerstvo unaprijediti zajedničku viziju bitno poboljšanog iskustva slanja poruka na Androidu za korisnike, brendove i širi Androidov ekosustav.", rekao je Anil Sabharwal, potpredsjednik za komunikacijske proizvode i fotografije u Googleu.

Dodatna prednost ovog proširenog partnerstva je ta da će razvojni programeri i brendovi koji koriste RCS Business Messaging (temeljen na GSMA Universal Profile 2.0) pomoću usluga Google ili Samsung Messaging-as-a-Platform (MaaP) moći lakše doći do Android Messages i Samsung Messages korisnika.

Ova suradnja dodatno ubrzava usvajanje i dostupnost RCS-a na globalnoj razini, što omogućuje poboljšano iskustvo slanja poruka u cijelom Androidovom ekosustavu.

Piše: Sanja Ledinek
13.09.2018. 09:31:00
http://metro-portal.hr/samsung-messages-i-android-messages-su-kompatibilni-zahvaljujuci-rcs-u/114313/